Localul fostei școli din satul Vânăta, oraș Tismana, care nu mai funcționează de trei ani, a devenit mărul discordiei între un ONG care desfășoară proiecte educaționale pentru copii și tineri și o asociație a crescătorilor de animale din sat ce administrează pășuni alpine. Substratul este politic, pentru că președintele ONG-ului care a fost scos din școală este soția fostului primar Costel Buzianu, iar actualul primar, Marian Slivilescu, e fost membru al asociației căreai i-a fost pus la dispoziție spațiu în școală.
Asociația „ELVEROM” Vânăta- Bassecourt funcționează din anul 1992, de când s-au făcut primele legături de prietenie cu un grup de elvețieni din localitatea Bassecourt. De atunci, partenerii elvețieni au făcut donații substanțiale, care au fost materializate în obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente, calculatoare, biciclete, rechizite și tot felul de alte bunuri ce au fost împărțite copiilor din sat și familiilor acestora de partenerul român. De asemenea, ONG-ul a implementat proiecte educaționale, în parteneriat cu Grupul Școlar Industrial Tismana, care avea în subordine școala de la Vânăta. Cu toate că asociația, al cărei președinte este Mariana Buzianu, soția fostului primar Costel Buzianu, a făcut atâtea lucruri bune pentru comunitate,acum este scoasă în stradă, pentru că în parteneriatul făcut cu liceul nu s-a prevăzut și faptul că acesta pune la dispoziția proiectelor comune spațiile Școlii Vânăta, deși, faptic, așa s-a întâmplat: „Noi avem un parteneriat educațional cu Grupul Școlar Tismana, care a fost prelungit, în timp. Ultima dată a fost semnat în anul 2009 și are valabilitatea de 4 ani, deci e în vigoare. Potrivit acestuia, ne-am angajat să susținem proiecte extrașcolare, cu fondurile noastre, ceea ce s-a și întâmplat, iar dovadă stau fotografiile făcute și mărturiile copiilor și ale părinților acestora. Noi am făcut fapte umanitare și proiecte pentru elevi într-o școală, iar acum primăria ne scoate afară pentru a da spațiul unei asociații a crescătorilor de animale care învârte miliarde și nu va face nimic pentru copii.”, a declarat președintele ONG-ului, Mariana Buzianu.
Slivilescu atacă
Primarul Marian Slivilescu are și el partea lui de dreptate. Acesta spune că ONG-ul stătea ilegal în școală, pentru că numai Consiliul Local poate dispune asupra spațiilor ce aparțin domeniului public, ceea ce e perfect adevărat, în afara proiectelor realizate în parteneriat, în care una dintre părți pune spațiul la dispoziție. E drept, însă, că în contractul de parteneriat între liceul Tismana și Elverom nu se specifică faptul că proiectele se vor desfășura la Școala Vânăta. Cât despre Asociația Vânăta 2011, al cărei membru am fost informați că ar fi actualul primar, Marian Slivilescu spune: „Nu mai sunt membru. Am demisionat de anul trecut, pentru că, fiind consilier local, am votat ca trei asociații de crescători de oi din Tismana să primească în concesiune pășunile montane, ori, dacă eram membru în vreuna dintre ele, eram incompatibil și nu puteam vota.”
Legea, pentru toți
De curând, Asociației Vânăta 2011, în care primarul orașului Tismana nu mai e membru, i-a fost pus la dispoziție un spațiu în școala de la Vânăta, exact acela în care erau cele mai multe piese de mobilier ale Asociației Elverom, aceasta fiind somată să elibereze sala de clasă. Hotărârea a fost luată de Consiliul Local Tismana, unde primarul are majoritate de voturi, pentru că înainte de alegeri a fugit de la PSD la PPDD, ca să poată candida, iar acum PSD-iștii (foștii lui colegi) votează de fiecare dată cu PPDD-iștii. Atâta doar că nici hotărârea de consiliu favorabilă asociației oierilor nu e legală, pentru că aceasta prevede următoarele: „În temeiul prevederilor art 36 alin 2 lit c și alin 5 lit a și art 45 din Legea nr. 215/2001 Legea Administrației Locale, republicată HOTĂRĂȘTE: Art. 1 Se aprobă punerea la dispoziție a unui spațiu pentru Asociația VÎNĂTA -2011 în incinta Școlii Vînata, spațiu în suprafață de 42 mp conform schiței anexate, necesar desfășurarii adunărilor generale a membrilor asociaților și a întrunirilor comitetului director a asociației.”
Doar că, Art. 36, la Alin (5) lit. a) prevede că consiliul local „hotãrãşte darea în administrare, concesionarea sau închirierea bunurilor proprietate publică a comunei, oraşului sau municipiului, dupã caz, precum şi a serviciilor publice de interes local, în condiţiile legii”. Deci, nici vorbă că consiliul local ar avea voie „SĂ PUNĂ LA DISPOZIȚIE” cuiva spații. Iar întrebat cine plătește utilitățile, primarul Marian Slivilesc a răspuns că apă și căldură nu e, iar curent nu vor consuma… „că doar n-or face ședințele noaptea!”
Văzând că se îngroașă gluma și că activitățile lor benefice nu sunt luate în calcul, cei de la Elverom au depus și ei un proiect de hotărâre prin care solicitau Consiliului Local Tismana un spațiu în școală, la ultima ședință, doar că s-a invocat faptul că a fost depus târziu și nu a fost pus pe ordinea de zi.
Rămâne de văzut, acum, cine va avea câștig de cauză în Școala Vânăta, un ONG care face proiecte educaționale, ori o asociație care adiminstrează pășuni. Pentru că, în momentul de față, din punct de vedere al legii, nici una nu a îndeplinit condițiile.