La sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat la Şcoala Generală Ceauru ediţia a II-a a Festivalului-concurs „Les amis francophones”. Manifestarea a antrenat peste 150 de participanţi din toate şcolile Gorjului şi a fost organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Casa Corpului Didactic Gorj, Association Roumaine des Professeurs de Franςais şi Şcoala Generală Ceauru-Băleşti.
„Săptămâna Internaţională a Francophoniei”(14-20 martie 2012) a fost marcată în Gorj de organizarea Festivalului-concurs cu participare internaţională de creaţie literară şi imagine „LES AMIS FRANCOPHONES”, manifestare ajunsă la ediţia a doua. Peste 150 de elevi au participat la Şcoala Generală Ceauru la o competiţie de un nivel foarte ridicat.
O sărbătoare a limbii franceze
Association Roumaine des Professeurs de Francais – Gorj, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, a organizat în ziua de 17 martie 2012 Festivalul – Concurs cu participare internaţională de creaţie literară şi imagine, intitulat “LES AMIS FRANCOPHONES”. Festivalul – Concurs se desfaşoară în cadrul unui parteneriat educaţional iniţiat de către Association Roumaine des Professeurs de Francais – Gorj şi se adresează atât cadrelor didactice cât şi elevilor pasionaţi de limba si literatura franceză dar şi de muzică.
Aşa cum spun organizatorii, proiectul îşi propune promovarea valorilor civilizaţiei şi ale culturii francofone într-un context european în care se observă scăderea interesului tinerilor pentru învăţarea limbii franceze. În acest sens, în urma discuţiilor cu profesori de limba franceză din ţară şi din alte ţări francofone, cu ocazia desfăşurării Simpozionul Internaţional Limbile moderne in context european s-a convenit că trebuie să se organizeze şi alte forme de activităţi motivante care să contribuie la creşterea interesului elevilor pentru descoperirea limbii şi a civilizaţiei francofone.
Succesul înregistrat de prima ediţie a concursului, desfăşurat în martie 2011, a confirmat faptul că elevii si profesorii lor apreciază în mod deosebit abordările umaniste, cele care le dau conştiinţa propriei valori, observându-se interesul crescut pentru rolul factorilor emoţionali. Una dintre strategiile care îndeplinesc cerinţele acestei abordări, este aceea a divertismentului care, prin numeroasele virtuţi formative, dezvoltă într-o mare măsură spiritul de observaţie, stimulează imaginaţia şi voinţa, contribuind la dezvoltarea generală a elevului. În cursul activităţilor de divertisment, efortul intelectual al elevilor este sprijinit de angajarea emoţională şi volitivă, dorinţa elevului de a se evidenţia sau de a câştiga.
Prin urmare, această ediţie a Festivalului – Concurs „Les amis francophones” reiterează activităţi diverse de promovare a limbii franceze prin cântece, prin dezbateri, activităţi practice, realizare de afişe şi postere, vizionări de filme etc .
Competiţia s-a desfăşurat pe două secţiuni, juriul având o misiune foarte dificilă în desemnarea câştigătorilor. La Secţiunea I-„Le monde francophone” ( compoziţii plastice, unde elevii pot participa cu desene reprezentative pentru Ziua Francofoniei) câştigătorii au fost următorii: premiul I: Cătălin Spumă-Colegiul Tehnic Mătăsari şi Andrada Baldovin-Şcoala Generală Nr 1 Bumbeşti – Jiu; premiul II: Daria Căpriţă – Şcoala Generală Nr 1 Bumbeşti – Jiu şi Constantin Ştirbu – Grup Şcolar Energetic Târgu-Jiu; premiul III: Luiza Prier – Diaconu – Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu” Târgu-Jiu şi Georgiana Maria Spineanu – Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”.
La Secţiunea II (Poésie, Chanson, Théâtre) pentru elevii care doresc să recite şi să cânte în limba lui Molière, a existat Marele Premiu oferit elevei Ancuţa Ionescu de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu”. Locul I a fost împărţit de elevii Bianca Nueleanu, Adelina Papoe şi Cătălin Fâcea de la Şcoala Generală „Sfântul Nicolae” care au prezentat „La voyante” de Delphine Roux şi elevii Alice Armăşoiu şi Dragoş Olteanu de la Colegiul Tehnic Mătăsari care au prezentat un fragment din „Le bourgeois gentilhomme” de Moliere. Locul II a fost adjudecat de elevii de la GSI Tismana care au prezentat „Liberte” de Paul Eluard dar şi de Alexandra Giurcă de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” care a prezentat „Je veux”-ZAZ. Locul III a fost împărţit de Oana Lungu de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice şi Georgiana Maria Spineanu de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”.
Profesoara Viorica Floarea Spahiu, coordonatorul acestei manifestări, declara pentru VERTICAL: „În cadrul acestei activităţi se doreşte cultivarea interesului elevilor şi a părinţilor pentru limba franceză, dezvoltarea aptitudinilor estetice şi fixarea deprinderilor de a utiliza vocabularul limbii franceze, dar şi dezvoltarea deprinderilor de creaţie plastică şi artistică. Mă bucur că Şcoala Generală Ceauru a asigurat toate condiţiile pentru buna desfăşurare a competiţiei, inclusiv premiile. Competiţia a beneficiat de prezenţa inginerului Aristică Paicu-primarul comunei Băleşti, profesorului Cornel Şomâcu – directorul Şcolii Generale Ceauru -Băleşti, profesorului Petre Ciungu-directorul Colegiului Comercial „Virgil Madgearu” şi profesorului Gabriel Popescu-directorul Şcolii Generale „Ecaterina Teodoroiu”.Ţin să remarc participarea voluntarilor francezi care s-au arătat impresionaţi de nivelul competiţiei.”