Salarii mai mari pentru personalul nedidactic

Loading

Guvernul Grindeanu a aprobat, pe 23 februarie 2017, prin ordonanță de urgență, mărirea salariilor personalului nedidactic din învățământ începând cu luna februarie 2017, măsură de care vor beneficia 53.000 de persoane din domeniul Educației.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, actul normativ va soluționa o serie de probleme apărute în salarizarea personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar, prin așezarea pe grilă, în funcție de vechime, a salariilor acestei categorii de personal.

“Astfel, potrivit noii grile de salarizare, drepturile personalului nedidactic din învățământ se vor încadra între salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, și 1.947 lei, în funcție de vechimea în muncă. De aceste majorări salariale vor beneficia aproximativ 53.000 de persoane din domeniul Educației. Creșterile salariale vor implica un efort financiar de aproximativ 90 milioane lei, sumă asigurată prin bugetul aprobat pentru Ministerul Educației Naționale“, precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, măsura a fost luată de Guvern după consultări avute de premierul Sorin Grindeanu și ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, cu reprezentanții sindicatelor din Educație.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu a declarat că „apreciază deschiderea și operativitatea manifestate de Primul – ministru al României, domnul Sorin Mihai Grindeanu, care a înțeles solicitarea noastră că este necesară  adoptarea acestei ordonanțe de urgență, în vederea rezolvării problemei salarizării  personalului nedidactic din învățământul preuniversitar, începând cu data de 1 februarie 2017”.

„Ne exprimăm speranța că, atât Executivul cât și Parlamentul României, vor găsi soluții pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă salariații din educație – calculul incorect al sporurilor cuvenite personalului didactic începând cu 1 ianuarie 2017, lipsa fondurilor pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești, respectiv, tranșele aferente anului 2017 și restanțele pentru anul 2016”, a mai declarat Simion Hancescu, președintele F.S.L.I.

„Salariații din învățământ așteaptă cu interes punerea în practică a celorlalte măsuri stabilite prin programul de guvernare: modernizarea infrastructurii școlare, reforma curriculară și îmbunătățirea statutului social al salariaților din educație. Testul edificator, în ceea ce privește importanța pe care actuala Putere o acordă salariaților din educație, îl reprezintă poziționarea tuturor categoriilor de personal din învățământ în grilele de salarizare ale proiectului legii salarizării unitare. Pentru transpunerea în practică a acestor deziderate, FSLI își manifestă dorința de a se implica în calitate de actor, așa cum a facut-o acum în rezolvarea problemei personalului nedidactic și nu în calitate de spectator”, a mai  afirmat Simion Hancescu, președintele F.S.L.I.