De circa doi ani, actuala Putere o tot ţine langa cu reorganizarea sistemului energetic naţional ba cu Electra, ba cu C.E. Oltenia. Făcând o glumă amară, am putea spune că singurul care a făcut ceva în concretizarea acestor proiecte a fost Marin Condescu, care a pus respectivele denumiri pe tricourile fotbaliştilor. În rest, sforţări în van şi declaraţii care de care mai pompoase ale politicienilor. Nimic concret nu s-a văzut iar acum, dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile unor personaje gen Bălăşoiu, eternul candidat la funcţia de coordonare a energeticii de pe la noi, blocajul vine de la mica Federaţie Naţională a Muncii. Rămân la părerea că este vorba doar de praf aruncat în ochii celor care se uită în gura lui, blocajul vine din alte sfere şi este foarte puternic de vreme ce nici preşedintele Băsescu şi nici PDL-ul nu i-au venit de hac. Mă feresc să spun Guvernul, pentru că există de prea mult timp o cârdăşie între salariaţii acestuia de pe la Ministere şi ”băieţii deştepţi din energie”, ca să nu amintim că actualii guvernanţi nu s-au prea sinchisit de lege când au dorit cu adevărat să facă ceva.
Drept urmare, chiar să înghiţim gogoaşa că nu se poate face nimic cu noile entităţi economice Oltenia şi Hunedoara? Până şi Constantin Bălăşoiu, această culme a managementului care a mai născut un proiect mort, se exprimă pentru muritorii de rând că ar putea fi un eşec. Poate că ştie el mai bine sau, ca să fim corecţi, ştie că proiectul e pe ”mâini bune”, adică operaţia a reuşit şi pacientul e mort. Dar, poate că prima măsură într-o astfel de situaţie ar trebui să fie schimbarea echipei care se ocupă de problemă, până la urmă baza e în Gorj, pe noi ne afectează dacă nu se realizează, nu pe doljeni al căror complex energetic trăieşte tot pe resursele Gorjului. Nu putem să stăm la infinit după nişte contestaţii care au sau nu justificare, în alte situaţii legea nu a prevalat. Viitorul energetic al României depinde de realizarea acestui proiect, pescuitorii în ape tulburi vor ca acest lucru să nu se realizeze, iar acum este de discutat cine are interes de privatizare. Este clar că se dă mai uşor energetica la bucată decât într-o entitate mai mare, poate că de aceea blocăm la infinit un proiect care ar trebui să ne ajute să ne fie mai bine. Mi-aduc doar aminte că, pe vremea lui Dan Ioan Popescu la Ministerul Economiei, s-a mai vorbit de privatizare, să fie iar vorba de acest lucru după alegeri?
Vedeam prin presa locală că ar putea fi vorba de o revigorare a Proiectului Electra, e ca şi cum am vorbi de funie în casa spânzuratului. Dacă interese atât de mari blochează CEO, credeţi că vor accepta o Electra care ar fi de două ori mai mare? Din comportamentul liderilor politici se vede clar că nimeni nu vrea să facă nimic, toţi mestecă nişte vorbe. Economia Gorjului va avea de suferit pe termen lung, mineritul de sine stătător nu se poate susţine. În pofida celor ce se întâmplă prin străinătate unde este redescoperit mineritul, la noi lucrurile se întâmplă într-o logică diferită şi tare îmi e frică de faptul că viitorul acestui sector a fost pecetluit.