PSD-ul şi PDL-ul tot în război

Alianţa guvernamentală PSD-PDL  continuă să nu funcţioneze la Gorj în pofida eforturilor liderilor de la Bucureşti care i-au vrut din nou la masa negocierilor pe Florin Cârciumaru şi Ion Călinoiu şi pe Cosmin Popescu şi Ionel Manţog.  Acest lucru se amână de patru luni deoarece pesediştii vor funcţii de conducere în minerit, funcţii pe care au pus mâna pedeliştii, se pare că în baza acordului primilor. Acuzaţia PDL ar fi că PSD se cramponează de această problemă doar pentru a merge la Gorj pe varianta de adjudecare a deconcentratelor pe ministere, mai numeroase pentru social-democraţi.

Potrivit somaţiilor de la Bucureşti, liderii PSD şi PDL de la Gorj ar fi trebuit să se întâlnească în aceste zile pentru a stabili cine ia în primire deconcentratele după epurarea liberalilor. Întâlnirea celor două conduceri de partid nu a avut loc în week-end şi nici la începutul acestei săptămâni, semn că nu se îngroapă securea războiului. Miza este foarte mare şi, probabil, în spatele uşilor închise, fiecare partid speră ca celălalt să cedeze. Şi au trecut mai bine de patru luni de ceartă…

Motive ascunse?
Ambele conduceri de partid invocă binele gorjenilor şi a formaţiunilor pe care le conduc dar nu se înţeleg neam. Din culise, aflăm că o înţelegere e puţin probabil să se producă pentru că în joc sunt prea mulţi bani şi interese. Despre ce este vorba? Pesediştii sunt ţinuţi departe de masa negocierilor cu PDL de datoriile faţă de doi sponsori ai partidului, Laurenţiu Ciurel căruia i s-a promis păstrarea în scaun la CE Rovinari, şi Mugurel Surupăceanu, care nu poate da lovituri la CE Turceni cu o conducere portocalie, deşi a mai făcut-o în cazul Mirel Cristea. Chiar dacă sunt doar zvonuri, acestea ar putea să ne dea de gândit.
De partea cealaltă, pentru pedelişti este vital să controleze energetica şi mineritul pentru că de aici vin banii mulţi pentru puşculiţa de partid. Se mai spune că PSD-ul amână cât mai mult negocierile în speranţa că altă grupare portocalie, cu rădăcini în afara judeţului, ar putea prelua puterea în PDL. Interesele acesteia se leagă mai degrabă de alte funcţii pe care acum PDL-ul riscă să le piardă dacă nu cedează mineritul. După semnele de la Bucureşti, Florin Cârciumaru şi Ion Călinoiu vor trebui să negocieze tot cu Cosmin Popescu şi Ionel Manţog.
Gorjul, Teleormanul şi Vasluiul au rămas la acest moment singurele judeţe cu probleme de înţelegere între cele două partide. Termenul limită era 5 mai 2009 dar la Gorj el a fost încă odată ignorat. Ce va fi vom mai vedea în următoarele zile.