Primarul de Albeni, în conflict de interese

Loading

Primarul comunei Albeni, Dumitru Cornea, a fost declarat în conflict de interese de Agenția Națională de Integritate (ANI) și riscă să-și piardă mandatul. Potrivit instituției de control, acesta și-ar fi angajat soția consilier, în anul 2008 și aceasta trebuie să restituie salariile câștigate de atunci și până în prezent.
Primarul de Albeni, Dumitru Cornea, hotărât să nu-și piardă nici el mandatul, nici nevasta postul de la primărie și salariile câștigate din 2008 până în prezent
Primarul de Albeni, Dumitru Cornea, hotărât să nu-și piardă nici el mandatul, nici nevasta postul de la primărie și salariile câștigate din 2008 până în prezent
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial, http://integritate.eu/1940/section.aspx/3066 , Agenția Națională de Integritate a constatat că primarul Dumitru Cornea și-a angajat nevasta, pe Afrodita Cornea, ca și consilier personal, fapt care a dus la încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă. Astfel, potrivit comunicatului, „au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, deoarece, potrivit prevederilor art. 76, alin. (1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, ”primarii (…) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru (…) rudele sale de gradul I”.”
La prima vedere, dacă e să citim cuvânt cu cuvânt paragraful de mai sus, așa cum e citată legea în comunicat, ar părea că ANI a emis o decizie pe numele primarului Dumitru Cornea în baza unei legi care nu-l privește. Asta pentru că, potrivit Codului Civil, soțul și soția nu sunt rude. Dacă e, însă, să luăm legea, constatăm că cei de la ANI care au emis comunicatul au scos din citatul din lege exact partea care-l privea pe primarul de la Albeni. Pentru că exact acolo unde sunt punctele de suspensie e ceea ce trebuia invocat. Astfel, art. 76, alin. (1) din Legea nr.161/2003 prevede următoarele: „Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I.”
Primarul contestă
Oricum, primarul Dumitru Cornea spune că va ataca în instanță decizia ANI, pentru că, de fapt, nevasta lui a participat la un concurs și că nu e angajată pe funcția de consilier personal, ci ca inginer la Registrul Agricol.
Dacă decizia ANI rămâne, totuși, definitivă, primarul comunei Albeni riscă, potrivit legii, să-și piardă mandatul, să nu mai poată fi ales timp de trei ani, iar nevasta acestuia trebuie să dea înapoi salariile câștigate din 2008 până în prezent și să-și piardă, de semenea, postul.