Duminică, 5 aprilie 2015, s-a desfășurat la Stănești cea de-a XXI-a ediție a sărbătorii numită „Pastorala Floriilor”. Au avut loc competiții sportive, întâlniri, spectacol, hora satului și discotecă, petrecerea prelungindu-se până târziu în noapte.
Ca în fiecare an, la Stănești în ziua de Florii este mare sărbătoare. Autoritățile locale, sprijinite de cele județene, organizează un complex de manifestări la care participă atât localnici cât și invitați. Primarul Vasile Pîrvulescu s-a îngrijit ca totul să se desfășoare ca la carte: „La început va avea loc o paradă a portului popular, la care vor participa formațiile artistice din localităţile Polovragi, Drăgoteşti, Băleşti şi Stăneşti, după care va începe spectacolul, invitați speciali fiind Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului. De asemenea, va avea loc Cupa “Pastorala Floriilor”la fotbal, dar şi o întâlnire cu fiii satului şi cu foştii primari ai comunei Stăneşti. Seara se va încheia cu hora satului și discotecă.”
Pastorala Floriilor a devenit tradiție la Stănești, după participarea la activitățile organizate în centrul comunei, localnicii retrăgându-se acasă cu invitații pentru a petrece până târziu în noapte.
Sărbătoarea Floriilor este începutul sărbătorilor pascale și are loc în duminica dinaintea Paștelui. În această zi oamnii adună crengi de salcie și le duc la biserică să fie sfințite de preot, după care merg cu ele acasă.
Ramurile de salcie reprezintă renaşterea anuală a vegetației, dar şi ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus, atunci când a intrat în Ierusalim. Creştinii împodobesc icoanele şi ferestrele cu coroniţe de salcie sfinţită şi le păstrează peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli.
Pentru că aceasta este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi, se spune că nu trebuie să plantezi pomi înainte de Florii.