O revistă dedicată fenomenelor şi provocărilor globale contemporane

Loading

A apărut numărul 18, serie nouă, al revistei ”Intelligence”, editată de Serviciul Român de Informaţii. În cel de-al şaselea an de apariţie, revista ”Intelligence” prezintă o calitate de invidiat pentru orice editor de presă, nu doar prin aspectul exterior, dar şi prin conţinut. În acest număr găsim teme actuale şi foarte diverse de la ameninţarea cibernetică la o istorie a transportului corespondenţei clasificate şi oficiale.

Revista SRI dă clasă multor publicaţii prin conceptia grafică si calitatea materialelor
Revista SRI dă clasă multor publicaţii prin conceptia grafică si calitatea materialelor

Sub motto-ul ”Prin cunoaştere pentru o lume mai sigură”, Serviciul Român de Informaţii a lansat publicului interesat, într-o prezentare grafică de excepţie, numărul 18(octombrie-decembrie 2010) al revistei INTELLIGENCE, publicaţie ce s-a impus în peisajul media naţional prin calitatea materialelor publicate şi analiza specializată, din perspectiva intelligence-ului românesc, a fenomenelor şi provocărilor globale cu care se confruntă societatea contemporană.
Cititorul va fi plăcut surprins de consistenţa celor 35 de materiale publicate şi gama largă de abordări, de la interviuri cu personalităţi din mediul universitar românesc la analizele pertinente ale unor fenomene-terorism, criminalitate cibernetică, ameninţări biologice, organizaţii criminale transfrontaliere, analiza informaţiilor în spaţiul euro-atlantic, elemente de cultură organizaţională şi istorie a serviciilor secrete româneşti.
De asemenea, merită salutată şi noua abordare, mai dinamică şi complexă, pe care instituţia o promovează pe segmentul de comunicare cu societatea civilă, urmărindu-se educarea publicului prin cultura de securitate.
Reţine atenţia cititorului preocuparea intelligence-ului românesc pentru definirea rolului şi locului comunităţilor de informaţii în secolul XXI, o dovadă în plus fiind recenta lansare a volumului colectiv ”Un război al minţii. Intelligence, servicii de informaţii şi cunoaştere strategică în secolul XXI”, semnat de George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, Vasile Dâncu şi Stejărel Olaru.
O abordare similară este realizată şi de Ionel Niţu în articolul ”Forme de organizare a domeniului analizei informaţilor în comunităţi de informaţii din spaţiul euro-atlantic”, autorul argumentând-inclusiv prin studiile de caz prezentate-necesitatea/eficienţa construcţiei unor mecanisme de analiză integrată sau multi-sursă în cadrul comunităţilor de informaţii, demers ce poate asigura creşterea performanţei în domeniul intelligence.
Din ultimul număr al revistei INTELLIGENCE se reţin câteva contribuţii deosebite: Marius Sticlaru-”Ameninţarea cibernetică-o realitate”; Tudor Ilie Ciuflea-”Structurile şi organismele europene cu rol de combatere a terorismului”; Constantin Ilie Aprodu-”Consideraţii generale despre prevenirea şi combaterea terorismului”; Oana Magdalena Ciobanu-”Ameninţările biologice şi globalizarea”; Dan Fifoiu-”Atacuri şi ameninţări la adresa securităţii infrastructurilor critice” etc.