Există o problemă cu lipsa de cerere de cărbune şi livrările slabe? Nu e problema noastră, a sindicatelor, sau a oamenilor care lucrează la producţie. Din punctul meu de vedere, sindical, Cariera Lupoaia are nevoie de forţă de muncă foarte bine calificată pe tot parcursul anului, chiar dacă din punct de vedere economic, lucrările efectuate înseamnă consum de bani. Mă refer la revizii, reparaţii, îmbunătăţirea ciclului de producţie. Mă refer, chiar şi acum, când sub -12 grade Celsius utilajele trebuie să stea, pentru că aşa prevede tehnologia, că oamenii noştri au ce lucra, pentru că există role sau covoare de bandă care trebuie înlocuite, iar acest lucru nu e posibil când acestea sunt în mişcare, pentru că se cere producţie. Cât despre producţie, mai nou nu o putem realiza, pentru că depozitul de cărbune e plin. Nici descopertă nu putem face, fără să exploatăm şi cărbunele, pentru că utilajele nu permit să ne urcăm pe cărbune, ca să continuăm cu descoperta. Deci trebuie căutată soluţia. Ori să se facă un nou depozit, unde să depunem cărbunele, ori să fie golit cel existent. Dar asta nu e problema noastră.
Treaba noastră, a sindicatelor, e să oferim administraţiei forţa de muncă şi să veghem ca oamenilor să le fie respectate drepturile. Livrarea cărbunelui, pentru ca producţia să poată continua, e treaba administraţiei, a celor pe care statul român îi plăteşte să vândă, nu a salariaţilor de la sectorul de producţie.
Pentru a ne asigura că angajaţii au de lucru, chiar şi atunci când nu putem produce, efectiv, cărbune, noi am făcut o adresă la minister, prin care am anunţat că vom aplica întocmai Planul de Dezvoltare, Eficientizare şi Asistenţă Socială, care prevede, printre altele, ca noi să acoperim 10% din activităţile de revizii şi reparaţii făcute de terţi, progresiv, până când terţii vor rămâne numai cu lucrările de uzinare. Asta pentru că avem specialiştii necesari pentru aceste lucrări, oameni care au pregătire corespunzătoare, precum şi experienţă, lucrând de zeci de ani în Cariera Lupoaia.
Rezultatele acestei cariere sunt de-a dreptul fantastice, de 200- 300 de miliarde lei profit. Deci cine n-ar vrea să lucreze cu Lupoaia, sau chiar s-o cumpere. De asta vrem să fim integraţi în sistem, pentru că ne e teamă că, dacă va veni un patron, va exploata neorganizat, iar resursele vor fi epuizate, după care cariera va fi vândută la fier vechi. Iar exemple avem destule, pentru că eu nu am văzut nici o privatizare de succes. Ca să nu mai spun că resursele naturale sunt ale României şi nu trebuie vândute, cum s-a întâmplat cu petrolul. Şi nu mă poate nimeni acuza că vizez interese politice cu declaraţiile mele. Eu sunt PRM-ist de la început, iar dacă partidul se va desfiinţa nici că mă voi mai înscrie în vreun partid, pentru că singura politică pe care o fac, de fapt, e cea economică.