Continuăm demersul nostru privind colectarea selectivă a deșeurilor din municipiile din Oltenia, cu situația particulară și absolut periculoasă pentru sănătatea cetățenilor din reședința Gorjului. La Târgu Jiu, autorităţile locale nu s-au obosit să acceseze un proiect de tip SMID, aşa că situaţia municipiului este cumva particulară la nivel de regiune, deoarece atât operatorul de colectare (POLARIS M. HOLDING SRL Constanţa), cât şi administratorul depozitului conform de deşeuri municipale (POLARIS MEDIU SRL Târgu Jiu) sunt societăţi afiliate (prima societate este unic asociat la cea de a doua). Avantajul neconcurenţial a permis grupului POLARIS să deţină controlul total asupra cantităţilor de deşeuri colectate şi facturate administraţiilor locale, fiind practic imposibil de stabilit care au fost în realitate acestea.
POLARIS M. HOLDING SRL a avut în urmă cu câţiva ani o iniţiativă de colectare selectivă, amplasând circa 300 de pubele supraterane marcate cu culori diferite în câteva zone ale municipiului, demers dublat de construirea câtorva platforme subterane de colectare selectivă a fracţiilor reciclabile. Cu toate acestea, la scurt timp după montare, majoritatea pubelelor supraterane au fost ridicate de operator (pentru a fi montate în alte oraşe cu care POLARIS a încheiat contracte), iar cele subterane, pe lângă faptul că nu au fost marcate diferenţiat, astfel încât cetăţenii să depună fracţiile reciclabile în compartimentele dedicate, majoritatea sunt nefuncţionale.
Oricum, ideea de ridicare separată a fracţiilor reciclabile depuse în rampele subterane nu ar putea fi pusă în aplicare deoarece operatorul trimite câte o singură autospecială pentru ridicarea şi golirea containerelor, iar deşeurile se amestecă în timpul transportului. Iniţiativa de colectare separată a fracţiilor reciclabile a mai rămas aplicabilă doar în zona de case a municipiului Târgu Jiu, unde locuitorilor de aici (circa un sfert din populaţie) li s-au pus la dispoziţie, începând cu 2011, saci galbeni pentru deşeurile reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal), colectaţi de 2 ori pe lună şi transportaţi tot la depozitul de deşeuri situat în cartierul Bârseşti. Aici câţiva angajaţi ai operatorului fac o sortare primară a plasticului şi cartonului, care sunt presate în baloţi şi valorificate către societăţile specializate de reciclare a hârtiei şi plasticului (câţiva baloţi pe lună), restul fiind aruncate în groapa de gunoi. De la începutul anului 2020, POLARIS a renunţat şi la această minimă selectare, convingând două firme locale să preia „sacii galbeni” şi să-i valorice la reciclatori.
Referitor la situația prezentată, conducera Primăriei Tg-Jiu și, în special, domnul Ionuț Jilăveanu-şef serviciu Gospodărire Comunală Primăria Târgu Jiu-, adică cel care coordonează această operațiune născută moartă în Municipiu, nu a răspuns insistențelor noastre pe acest subiect. Problema este gravă în Municpiul de pe Jiu- autoritățile încercând să ia măsuri prin niște reuniuni în această primăvară-doar că pașii spre conformare sunt inexistenți. Ca să intre în legalitate, POLARIS MEDIU SRL ar trebui să primească doar gunoiul menajer, restul trebuind să fie în sarcina operatorilor de salubrizare și a celor două firme de reciclare(Tg-Jiu și Bălești). Dacă firmele mari nu și-ar face propria reciclare(supermarketurile, rețelele consacrate de magazine ș.a.), situația ar fi de-a dreptul disperată. Cel puțin deocamdată, afacerea ”Polaris”, ai cărui reprezentanți sunt imposibil de contactat de către presă, merge ca unsă pentru că se depozitează cantități imense de gunoi.
Este foarte clar faptul că Primăria Târgu-Jiu și operatorul de salubrizare nu vor îndeplini condițiile cerute de legislația în vigoare pentru 1 ianuarie 2020, cum nu îndeplinesc nici în prezent. Nicolae Giorgi-director executiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj-ne-a declarat că avem de-a face cu o situație complexă care se cere rezolvată de cei implicați, altfel urmând să se suporte consecințele legii.
După declarațiile domnului Luis Popa, șeful Serviciului Județean de Gestionare a Deșeurilor din Consiliul Județean Gorj, în județ se stă mai bine unde 32 de localități afiliate ADIS-ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ ÎN DOMENIUL SERVICIILOR PUBLICE DE SALUBRIZARE GORJ, realizează colectarea selectivă a deșeurilor printr-o firmă privată.
În concluzie, factorii implicaţi – consilii locale, judeţene, asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi operatori de salubritate din municipiile reşedinţă de judeţ din regiunea Olteniei – nu respectă Legea nr. 211/2011 privind gestionarea deşeurilor (actualizată), fiind afectate direct comunităţile locale, prin calitatea scăzută a serviciilor de salubritate, dar şi prin poluarea mediului înconjurător. Cât despre tarife, se pare că plătim pentru standarde ridicate, dar ni se oferă … altceva. Că veni vorba, indicatori de performanţă or fi prevăzuţi în contractele atribuite de autorităţi? Că de verificarea acestora, nu cred că poate fi vorba…