Mihnea Costoiu, rector la cea de-a doua universitate din ţară

Săptămâna trecută au fost alegeri de rector la Universitatea Politehnica Bucureşti, câştigătorul fiind de o manieră categorică Mihnea Costoiu. Cu origini gorjene şi cu un trecut controversat de om de afaceri, Mihnea Costoiu a fost de-a lungul anilor director general în MECTS, secretar de stat, iar acum rector al Politehnicii. Cariera sa se leagă de cea a Ecaterinei Andronescu şi acum şefa sa din postura de preşedinte al Senatului acestei instituţii universitare.

Mihnea Costoiu nu a reuşit în afaceri,  are însă o carieră în învăţământ
Mihnea Costoiu nu a reuşit în afaceri, are însă o carieră în învăţământ

Mihnea Costoiu a fost ales rector de trei din patru alegători din Politehnică. El va înlocui astfel pe Ecaterina Andronescu care nu putea să mai fie rector în baza noii legislaţii. Mandatul noului rector este de patru ani, maximum fiind de două mandate consecutive după cum spune Legea Educaţiei Naţionale. La fel ca la Târgu-Jiu, unde Adrian Gorun şi-a păstrat funcţia de preşedinte al Senatului  Universităţii ”Constantin Brâncuşi”, Ecaterina Andronescu va fi preşedintele Senatului Politehnicii.

O carieră influenţată de Ecaterina Andronescu
Noul rector este născut în 1972 şi a deţinut funcţia de director general al UPB din anul 2005 până în prezent. Din 1997 şi până în prezent a ocupat postul de cadru didactic asociat. Totodată, în anul 2009 a ocupat funcţia de secretar de stat în MECTS iar între 2001 şi 2004 – funcţia de director general al MECTS.
Dacă presa centrală s-a grăbit să scoată în evidenţă doar colaborarea sa cu Securitatea, evidenţiată doar prin semnarea unui angajament la 16 ani, presa gorjeană a avut în general un ton neutru, deşi este vorba de o recunoaştere a învăţământului gorjean. Mihnea Costoiu este absolvent al CNTV.
Mihnea Costoiu a urmat stagii la Universitatea Oxford, Universitatea Paris IV, dar şi la Harvard, este prim autor pentru o carte de specialitate, coautor pentru o carte de specialitate, prim autor pentru 3 studii de specialitate, prim autor sau coautor la 18 de articole de specialitate, din care 9 în reviste cotate ISI, 9 publicate în volumele unor manifestări ştiinţifice sau prezentate la conferinţe de specialitate, 11 citări.
Mihnea Costoiu a fost implicat, în calitate de membru al echipei de proiect sau de responsabil/director de proiect, în 26 de contracte de cercetare sau în domeniul formării resurselor umane obţinute prin competiţie, pentru 5 dintre acestea în calitate de manager de proiect. Noul rector are în vedere câştigarea unei reputaţii internaţionale în ceea ce priveşte educaţia, dar şi cercetarea, identificarea şi dezvoltarea unor direcţii de cercetare care pot aduce un avantaj competitiv universităţii, generarea de idei inovatoare şi producerea cunoaşterii ştiinţifice fundamentale şi aplicate „în abundenţă”, atragerea unei mase „critice” de studenţi de vârf şi de cadre didactice care ies „din comun”, producerea de absolvenţi care să ocupe poziţii cheie în administraţia publică sau mediul economic şi social, atragerea unor cercetători de renume internaţional în domeniile lor de activitate.
În prima sa declaraţie de după alegerea ca rector, Mihnea Costoiu spunea: „Un obiectiv strategic al managementului activităţilor academice pentru perioada 2012 – 2016 îl constituie menţinerea şi dezvoltarea ofertei educaţionale pe ciclurile de licenţă, masterat şi doctorat, astfel încât acestea să devină atractive şi competitive, nu doar la nivel regional şi naţional, ci şi în context european. UPB trebuie să îşi consolideze în următorii patru ani poziţia de lider în cercetarea ştiinţifică universitară din România. Astfel, locul ocupat în ierarhia stabilită prin evaluarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului trebuie păstrat şi în acelaşi timp se vizează ameliorarea poziţiei universităţii în clasamentele internaţionale”.
Mihnea Costoiu doreşte în perioada mandatului său realizarea unui centru cultural studenţesc, menit să asigure toate facilităţile necesare vieţii studenţeşti, finalizarea procesului de reabilitare a uneia dintre cantinele studenţeşti din Complexul Studenţesc Regie şi încurajarea participării studenţilor la activităţile sportive organizate în cadrul Clubului Sportiv Universitar Ştiinţa Bucureşti.
Printre obiectivele rectorului ales se mai află creşterea vizibilităţii UPB pe pieţele educaţionale din ţară şi străinătate, în vederea atragerii de studenţi, inclusiv prin stabilirea de parteneriate instituţionale, stabilirea de platforme educaţionale comune cu alte universităţi tehnice din Europa, în vederea dezvoltării programelor de studii în colaborare, sprijinirea publicaţiilor universităţii pentru obţinerea indexărilor în baze de date internaţionale şi întărirea programelor de studii în limbi străine.