A trecut mai bine de un deceniu din momentul când s-au licitat ultimele manuale şcolare pentru gimnaziu. De atunci, elevii de gimnaziu folosesc aceste manuale cu rezultate mai bune sau mai rele. Manualul de Cultură Civică de clasa a VII-a este total depăşit, mai ales că între timp s-a modificat şi Constituţia. Pe lângă uzura morală, manualele sunt uzate şi din punct de vedere fizic şi e nevoie de schimbare. Aceste manuale, cel puţin parţial, vor fi schimbate în 2009.
În România, elevii ciclului gimnazial (clasele a V-a – a VIII-a) învaţă după manuale vechi de peste 10 ani. Ultimele licitaţii pentru disciplinele claselor V-VIII au avut loc între anii 1995-1999 (în funcţie de clasă şi disciplină) şi de atunci n-au existat decât reeditările anuale (10% din tiraj) pentru înlocuirea manualelor uzate.
Statul român investeşte 2 euro pentru fiecare elev, pentru toate manualele şcolare dintr-o clasă, un preţ mult sub cel cheltuit de state, precum Bulgaria, sau alte ţări membre UE. La acest moment există o solicitare a MECI de a organiza în intervalul imediat următor licitaţia pentru manualele de clasa a VII-a şi a VIII-a, pentru disciplinele la care se susţin tezele cu subiect unic
Scandalul manualelor şcolare s-a redeschis acum fiindcă MECI a anunţat editurile că intenţionează să organizeze licitaţie pentru manualele de clasa a VII-a şi a VIII-a.
Deşi, iniţial, în anul şcolar 2007-2008, reprezentanţii editurilor şi ai MECI căzuseră de acord asupra procedurii de licitaţie, acceptându-se ca idee principală prioritatea calităţii manualului faţă de preţ şi formula stabilirii preţului, luând în calcul preţul minim (stabilit de MECI) plus 30%, în ultimul moment, mai precis în 29.01.2009, MECI a anunţat că procedura de licitaţie va rămâne tot cea veche şi contestată de edituri, formulă după care prioritar este preţul cel mai mic, după buget.