Manifestări de înaltă ținută la Bălești și Tg-Jiu

Loading

În zilele de 26 și 27 aprilie 2013 se desfășoară la Bălești și la Târgu-Jiu manifestările devenite tradiționale: Concursul Național Interdisciplinar VERTICAL, ediția a VII-a, și Simpozionul Internațional ”Educația în contextual European de astăzi”, ediția a V-a. Sunt așteptate în Gorj participări științifice din Taiwan, China, India, Iran, Ungaria, Serbia, Polonia dar și de la Ministerul Educației Naționale și prestigioase universități din țară.

Manifestările vor fi onorate și de prezența reprezentanților MEN, ISJ, UCB dar și ai Primăriei Bălești
Manifestările vor fi onorate și de prezența reprezentanților MEN, ISJ, UCB dar și ai Primăriei Bălești

Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Universitatea ”Constantin  Brâncuși” Târgu-Jiu, Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae” și Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” și-au adus contribuția pentru organizarea Concursului Național ”Vertical” și Simpozionului Internațional  ”Educația în contextul  european de astăzi”. Cele  două manifestări sunt rodul colaborării dintre Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru și  Colegiului Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, unitățile școlare fiind secondate de Asociația PRO VERTICAL”, instituția care a făcut posibil  tot acest proiect în urmă cu mulți ani de zile. Săptămânalul VERTICAL, unul dintre cele mai longevive din presa gorjeană, a contribuit în fiecare an, inclusiv cu numele, la manifestările invocate în acest articol.

Concursul ”Vertical”, poziția 428 în calendarul MEN pe anul 2013

Concursul Național ”Vertical” se află la ediția a VII-a și ocupă poziția 428 în Calendarul Ministerului Educației Naționale pentru anul 2013. Sunt așteptați la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” din Ceauru-Bălești circa 220 de elevi din Gorj și mai multe județe vecine(au confirmat până acum participarea județele Olt, Vâlcea și Hunedoara) pe data de 27 aprilie 2013.
Concursul Interdisciplinar VERTICAL este unic în România, din trei motive: elevii participă la două probe de concurs (română şi matematică); se primesc  premii în bani,  atât  pentru fiecare disciplină în parte cât şi pentru media între cele două note obţinute;  nu se percepe taxă de participare la concurs.
În acest an, la Concursul VERTICAL sunt aşteptaţi să participe circa 220 de elevi, din ţară şi din judeţul nostru. Pe lângă premiile în bani, atracţia Concursului VERTICAL e dată şi de o deosebită corectitudine a organizatorilor, elevii care au câştigat, aici, de-a lungul timpului, confirmându-şi valoarea şi la olimpiadele şcolare. Concursului include pe lângă competiţia propriu-zisă, probe de câte 90 de minute pentru Limba şi Literatura Română şi Matematică, activităţi sportive, lansări de cărţi şi reviste, un program artistic susţinut de Ansamblul Folcloric BRÂULEŢUL şi elevii de la Şcoala Gimnazială ANTONIE MOGOŞ Ceauru.

Un simpozion cu o participare extraordinară

Cea de a V-a ediție a Simpozionului Internațional EDUCATION IN NOWADAYS EUROPEAN CONTEXT, organizat în parteneriat de Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”,  Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru și Universitatea ”Constantin  Brâncuși” a reușit să stârnească interesul unor cercetători din centre universitare de prestigiu din Taiwan, China, India, Serbia și Ungaria, aceștia manifestându-și deja intenția de a participa prin publicarea unor articole în cadrul secțiunilor Simpozionului.
Dacă ținem seama că și în anii trecuți, la lucrările simpozionului au participat profesori și cercetători din Ungaria, Serbia și Polonia, această viitoare participare internațională deja anunțată vine să confirme încă o dată prestigiul de care se bucură simpozionul atât în țară cât și în afară. Marius Buzera, directorul CTGGM, ne declara: ”Seriozitatea și rigoarea impusă încă de la început de organizatorii inițiali  Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” și Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”, au contribuit la creșterea prestigiului activităților, la popularizarea activităților simpozionului, lucru ce l-a impus în manifestările de profil din regiune. ”
Cooptarea în organizarea Simpozionului a mediului academic reprezentat de Universitatea ”Constantin  Brâncuși”, instituție deja cu tradiție in mediul universitar din regiune, nu face decât să asigure o altă dimensiune manifestărilor și să-i asigure vizibilitate și recunoaștere.
Implicarea în organizarea Simpozionului din acest an a Inspectoratului Școlar Județean Gorj și a inspectorului școlar general Ion Ișfan va contribui la asigurarea condițiilor optime de organizare.