Ioana Patricia Işfan a obţinut o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori din India. Ioana Patricia Işfan, fiica inspectorului şcolar general al judeţului Gorj, este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu.
Olimpicii români participanţi la a X-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe pentru juniori, desfăşurată în perioada 3-12 decembrie 2013, în India (Pune), au cucerit şase medalii: trei de argint şi trei de bronz. Practic, toţi cei şase componenţi ai lotului au reuşit performanţa de a intra în posesia unei distincţii.
Medaliile de bronz au fost obţinute de Ioana Patricia Işfan (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu), Regado Goncalo Araujo (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava), respectiv Mihnea Daniel Zoican (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti).
Cei trei elevi medaliaţi cu argint sunt Robert Cristian Râclea (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi), Theodor Axenie (clasa a XI-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală) şi Alexandru Zancă (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti).
Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori este un concurs de tip integrativ în care elevii susţin trei probe (două teoretice individuale şi una practică pe echipe formate din 3 membri) la trei discipline (chimie, biologie şi fizică). La ediţia din acest an au fost prezenţi 223 de elevi din 42 de ţări.
Pentru a putea participa la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, Ioana Işfan a trebuit să treacă de mai multe probe. Astfel, în iulie 2013, alături de aproximativ 100 de elevi din toată ţara, ea a participat la faza naţională a Olimpiadei de Ştiinţe pentru Juniori, ce s-a desfăşurat la Zalău, reuşind să se califice în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, după cum ați putut citi în ”Vertical”. În această toamnă, Ioana a participat la un concurs de baraj în cadrul căreia i-au fost testate cunoştinţele la Fizică, Chimie şi Biologie, concurs în urma căruia a fost aleasă să reprezinte, alături de alţi cinci elevi din ţară, România la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori. Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori este un concurs de tip integrativ în care elevii susţin trei probe (două teoretice individuale şi una practică pe echipe formate din 3 membri) la trei discipline (chimie, biologie şi fizică).