Învăţământul românesc stârneşte nemulţumiri în oraşe

Loading

Un sondaj realizat de revista Reader’s Digest, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia ţării, relevă că 87% dintre români consideră că desele schimbări din sistemul de învăţământ dăunează copiilor, iar 82% sunt de părere că profesorii ar trebui plătiţi în funcţie de performanţe. Românii au fost consultaţi de către IMAS.

Şcoli slabe în urban
Sondajul făcut prin intermediul IMAS a relevat că, în pofida deselor critici aduse sistemului de învăţământ, mai mult de jumătate dintre români (56%) nu şi-au pierdut încrederea în educaţia primită de elevi în şcolile româneşti. Mai puţin încrezători s-au dovedit a fi bucureştenii (77% dintre locuitorii Capitalei cred că elevii nu primesc o educaţie solidă în şcolile româneşti) şi locuitorii oraşelor mari (61% nu au încredere în sistemul nostru de învăţământ). Majoritatea românilor (68%) consideră că starea clădirilor în care funcţionează unităţile de învăţământ şi facilităţile din şcoli sunt la un nivel satisfăcător. Surprinzător, locuitorii din mediul rural, unde se spune că ar exista cele mai multe probleme, s-au declarat cei mai mulţumiţi de condiţiile în care învăţă copiii lor (74%). Totuşi, 58 % dintre români sunt de părere că Bacalaureatul şi admiterea la liceu şi facultate, aşa cum sunt organizate în prezent, nu asigură o departajare mai bună a elevilor decât sistemul dinainte de 1989. În ceea ce priveşte violenţa în şcoli, 64% dintre respondenţi consideră că mulţi elevi sunt agresaţi fizic sau verbal în şcolile din România (de către alţi colegi sau chiar de către profesori). Cu toate că majoritatea intervievaţilor au încredere în învăţământul românesc,  dacă banii sau locaţia nu ar reprezenta o problemă, 51% dintre români şi-ar trimite copilul la o şcoală particulară. Cauzele acestei decizii sunt multiple şi pornesc de la unele diferenţieri care se fac între elevi în şcoală. De asemenea, mulţi părinţi sunt împotriva fondurilor care se strâng la nivel de clasă şi şcoală.  Cu toate acestea, ei spun că au dat banii pentru că nu  au dorit ca nu cumva copiii lor să sufere din această cauză.

Educaţie sexuală şi religie
Cei mai mulţi dintre interlocutori au spus că este nevoie de ore de educaţie sexuală în şcoli. Nu mai puţin de 73% susţin aceste cursuri. Un procent important dintre cei întrebaţi consideră că este nevoie de orele de religie şi susţin că această materie nu trebuie să fie scoasă. Astfel, 91% sunt de părere că nu trebuie să renunţăm la orele de religie. De asemenea, 77% îşi doresc obligativitatea purtării uniformei şcolare. Acest lucru este văzut cu ochi buni din mai multe considerente. În acest fel nu vor mai apărea diferenţieri între elevii care poartă haine de firmă şi cei care nu îşi permit un asemenea lux. În plus, reintroducerea uniformei ar putea duce la scăderea violenţei în şcoli, doarece o persoană care nu face parte din colectivul unei şcoli va fi mai uşor de reperat.
Nu este de neglijat nici un alt rezultat al sondajului, care ne îndreptăţeşte să privim înainte cu optimism: 80% dintre români se declară mulţumiţi de învăţătorul şi profesorii pe care copiii lor îi au sau i-au avut la şcoală.