Internet de bandă largă în şcoli abia la anul

Loading

Aşa cum săptămânalul nostrum a anunţat la momentul oportun, începând cu acest an, 62 de şcoli gorjene cu personalitate juridică ar fi trebuit  conectate la Internet cu bandă largă printr-un program de finanţare europeană. Doar că criza economică şi problemele de la nivelul Ministerului Educaţiei au amânat acest proiect pentru anul viitor, asta în situaţia cea mai fericită.

Internetul de bandă largă rămâne doar un deziderat în şcolile gorjene
Internetul de bandă largă rămâne doar un deziderat în şcolile gorjene

Început încă din 2007,  procesul de conectare la Internet în bandă largă a şcolilor româneşti  urmează să se desfăşoare în două etape. În prima etapă vor fi conectate la Internet în bandă largă şcolile aflate în zone acoperite de reţele de comunicaţii, iar bugetul necesar pentru finanţarea acestei acţiuni va fi asigurat din bugetul de stat.
În a doua etapă vor fi conectate la Internet în bandă largă şcolile aflate în zone în care accesul la reţelele de comunicaţii este mai dificil.
Bugetul necesar pentru finanţarea acestei a doua etape a procesului va fi asigurat din fonduri structurale. Conexiunea la Internet în bandă largă furnizată va fi de 2 Mb/secunda şi vor fi eligibile toate şcolile care nu beneficiază de o astfel de conexiune. Estimările arată că vor fi conectate la Internet în bandă largă 21.000 de şcoli de pe întreg teritoriul României, dintre care 62 în judeţul Gorj.

A trecut un an
La sfârşitul lunii noiembrie 2008, 35 de şcoli din judeţul Gorj au fost selectate pentru implementarea unui proiect naţional de conectare a unităţilor de învăţământ preuniversitar la Internet (reţea broadband-bandă largă). Erau alese atunci unităţi din comunele Albeni, Săuleşti, Bărbăteşti, Bolboşi, Borăscu, Câlnic, Căpreni, Brăneşti, Băleşti, Cruşeţ, Dăneşti, Drăguţeşti, Glogova, Godineşti, Ju­pâneşti, Leleşti, Licurici, Novaci, Rovinari, Pa­deş, Peştişani, Prigoria, Samarineşti, Alimpeşti etc. Ulterior numărul de şcoli a crescut la 62, printre şcolile adăugate fiind cele din Bălăneşti, Berleşti, Bumbeşti Jiu, Bumbeşti Piţic, Ciuperceni, Crasna, Dănciuleşti, Teleşti etc.

Promisiuni pentru anul viitor
Peste o treime dintre şcolile din mediul rural vor avea acces la Internet începând cu anul şcolar viitor. Aceasta este promisiunea premierului interimar Emil Boc, care, în ultima lună de mandat la şefia Ministerului Educaţiei, a semnat demararea unui proiect finanţat din bani europeni, în valoare de 38 de milioane de euro, ce prevede introducerea internetului de bandă largă în 2302 şcoli din 1700 de localităţi.
“Prin acest program se va asigura respectarea egalităţii de şanse pentru copii indiferent de locul în care învaţă în România. Elevii vor avea astfel posibilitatea de a viziona cele mai bune lecţii pentru formarea de competenţe. Începând cu anul şolar 2010-2011, utilizarea internetului în mediul rural va creşte de la 9,8% cât e în prezent la 30%, iar numărul şcolilor conectate la internet va fi de peste 60%”, a declarat Boc, prcizând că beneficiare ale proiectului vor fi toate regiunile ţării.
Acum din două una , ori premierul interimar Boc a fost surprins cu gura deschisă în sensul că habar nu are de programele demarate de MECI, ori respectivul proiect anunţat de vechea conducere s-a blocat. Altfel, cele două proiecte, daca sunt două, se exclude unul pe altul.