Au început manifestările dedicate Centenarului în comuna Bălești

Loading

 

Peste 150 de elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, la care s-au adăugat profesori și elevi de la Școala Gimnazială Telești, Școala Gimnazială Dănești, Școala Gimnazială ”Ion Popescu Voitești” Bălănești, Școlile Gimnaziale ”Constantin Brâncuși” și ”Gheorghe Tătărăscu” din Târgu-Jiu, au derulat în aceste zile Proiectul Educațional Județean ”Unirea Principatelor, primul pas spre România Mare”. Manifestările dedicate Unirii Principatelor au constituit debutul unor acțiuni culturale de mare anvergură care se vor derula în comuna Bălești pe tot parcursul anului și dedicate celebrării Centenarului României Mari.

Elevi, cadre didactice, părinți, specialiști în istorie și invitați și-au dat mâna în această săptămână pentru a participa la activitățile Proiectului Educațional ”Unirea Principatelor, primul pas spre România Mare”. Promotorul activității este Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” din localitate în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Bălești, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, Palatul Copiilor Târgu-Jiu, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”-filiala Gorj și Asociația ”Școala Gorjeană”. Manifestarea a fost cuprinsă în calendarul de activități al Societății de Științe Istorice, filiala Gorj, pentru Centenar.

O Unire Mare

Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj dar și un reputat istoric, a declarat cu acest prilej că sintagma ”Unirea Mică”, foarte uzitată în aceste zile, nu este tocmai inspirată din punct de vedere istoric având în vedere importanța evenimentelor din 1859-1866, prima etapă importantă a înfăptuirii unității românești:
”Într-un an ca acesta, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, popasul pe care națiunea română îl face la 24 ianuarie 1859 capătă conotații deosebite. Este considerat de către istoriografia noastră primul moment real al înfăptuirii unității românești, pentru că în privința momentului de la 1600, când Mihai Viteazul a reușit pentru o perioadă foarte scurtă să realizeze unirea celor trei țări românești, sunt interpretări diferite, unii susținând că domnitorul nu a avut conștiința înfăptuirii actului unirii, fiind mai degrabă o uniune dinastică, iar alții consideră că a urmărit să-i pună pe toți românii sub același sceptru. Momentul 1600 a fost un semnal pentru poporul român că se poate realiza unirea teritoriilor românești, ajungându-se la această realizare practică în secolul al XIX-lea.”, a subliniat prof. dr. Gheorghe Nichifor în fața celor prezenți.
Mădălin Ungureanu, primarul comunei Bălești, a anunțat pe cei prezenți în privința importanței acordate manifestărilor dedicate Centenarului și eroilor neamului, e vorba de un ciclu de activități desfășurate în comun de Primăria Bălești și Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”. Băleștenii mai au și un alt motiv de sărbătoare, în acest an aniversează semicentenarul de la nașterea comunei în această configurație, așa că activitățile cultural-istorice vor avea un rol foarte important.
Au avut intervenții legate de importanța momentului: prof. dr. Albinel Firescu-Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, prof. Ion Hobeanu-Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, col(r) Walter Loga-Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” ș.a.

Un concurs cu tematică istorică

Elevii de la mai multe școli- Școala Gimnazială Telești, Școala Gimnazială Dănești, Școala Gimnazială ”Ion Popescu Voitești” Bălănești, Școlile Gimnaziale ”Constantin Brâncuși” și ”Gheorghe Tătărăscu” din Târgu-Jiu și școala gazdă-s-au întrecut într-un concurs cu tematica evenimentului. Așa cum remarca profesorul Ion Elena-Palatul Copiilor Târgu-Jiu și membru al juriului, elevii s-au dovedit foarte bine pregătiți, cei din Telești primind și cununa cu lauri.
Profesorul Albinel Firescu s-a declarat foarte încântat de activitate și a remarcat obiectivul unor astfel de acțiuni, conștientizarea rolului Marii Uniri în evoluția României Contemporane, în special Unirea Principatelor ca primă etapă și obligatorie în marele obiectiv national.

Hora Unirii


Din programul manifestărilor nu putea lipsi Hora Unirii, aceasta a venit la finalul manifestărilor și după programul artistic de rigoare al elevilor. Cornel Șomîcu, directorul școlii gazdă și organizatorul principal al manifestării, avea să declare: ”Proiectul Educațional derulat în aceste zile a culminat cu întâlnirea din această seară, pentru acest lucru mulțumesc deopotrivă elevilor, profesorilor și invitaților. Țin să remarc contribuția artistică a elevilor, deopotrivă din Bălești dar și de la școlile partenere, pusă în valoare de secțiile deschise ale Școlii populare de Artă Tg-Jiu. În acest an, agenda culturală a județului își va scrie mai multe pagini, sperăm noi importante, la Bălești.”