După Runcu şi Bustuchin, a venit rândul comunei gorjene Săcelu să fie destinaţia preferată a hoţilor, pe primul loc în topul preferinţelor fiind cazanele de ţuică. Numai de la începutul acestui an, la nivelul localităţii au fost reclamate peste 15 spargeri de locuinţe, cele mai importante bunuri sustrase fiind patru cazane de ţuică şi trei aparate de sudură, iar la capitolul „curiozităţi” se înscrie un furt de… vin, dar fără damigene, probabil ca proprietarul să aibă unde pune vin şi la anul. Lăsând, însă, gluma la o parte, localnicii sunt îngrijoraţi că Poliţia nu prinde mai repede hoţii, iar dacă până acum au acţionat în case nelocuite, acestea sunt pe terminare, aşa că oamenii se tem că le vor da în cap să le fure bunurile.
Cele mai multe furturi au avut loc în satul Maghereşti, dar nu se ştie exact când s-au produs, pentru că acestea au fost reclamate de cetăţeni care nu mai locuiesc acolo, ci vin de câteva ori pe an la casa părintească, rămasă nelocuită. Vecinii de bună credinţă spun că nu au auzit zgomote decât sporadic, fără să-şi dea seama că la casa de alături se produce o spargere, aşa că au aflat şi ei despre ce s-a întâmplat când păgubaşii s-au întors în sat. Iată una dintre mărturii: „pe la ora 4.00 dimineaţa, am auzit ca o tablă care era tărâtă pe drum. Nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat, dar la câteva zile, când a venit vecinul şi am aflat că l-au călcat hoţii, am înţeles că atunci s-a întâmplat. Or să intre peste noi, în case, să ne omoare, ca să fure şi poliţia nu face nimic…” Oamenii spun că au şi nişte bănuieli, pentru că există câteva persoane pe care le suspectează în comună, dar nu au curajul să facă afirmaţii, de frică să nu fie atacaţi.
Poliţia veghează
De la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj am aflat că sunt, într-adevăr, înregistrate un număr de furturi în comuna Săcelu, în ultimele luni, printre cele mai importante obiecte sustrase fiind patru cazane de ţuică şi trei aparate de sudură. Probabil că răspunsul poliţiştilor la solicitarea noastră a fost mai evaziv, pentru a nu se cunoaşte exact amploarea fenomenului, ca oamenii să nu intre în panică, iar stadiul cercetărilor e şi el secret, pentru ca hoţii să poată fi prinşi. Cu siguranţă poliţia veghează, cercetează şi tace, pe principiul „pisica cu clopoţei nu prinde şoareci”, dar oamenii din Săcelu sunt foarte îngrijoraţi pentru siguranţa lor şi a bunurilor pe care le-au agonisit.
Furturile se înteţesc
În ultimul timp, a crescut atât numărul furturilor din locuinţe, cât şi numărul hoţilor prinşi, la nivelul judeţului Gorj, cazanele de ţuică fiind preferate, pentru că sunt confecţionate din cupru. Explicaţia poate fi aceea că, potrivit site-ului www.bursa.ro, „preţul cuprului a atins azi ( 03.02.2011 n.r.) pragul de 10.000 de dolari pe tonă pe Bursa londoneză a metalelor, un record istoric, în condiţiile în care oferta face faţă cu greu unui consum mondial robust, relatează AFP”. Numai în ultimele luni au fost prinşi hoţi de cazane la Runcu şi Bustuchin, iar de cabluri de cupru şi alte obiecte metalice la Bălăneşti şi Târgu Jiu.