Gheorghe Zamfir şi casa muzeu ce-i va purta numele

Loading

În data de 22 mai 2010, la Muzeul Arhitecturii Populare Curtişoara a fost inaugurată casa Muzeu Gheorgh Zamfir. Maestrul nu numai că a promis că va veni aici în fiecare an, cu ocazia aniversării casei, dar îşi va aduce şi un pian şi va sta în muzeu, în decursul anului, să creeze.

Maestrul Gheorghe Zamfir impresionat de dansul fetelor de la Curtişoara

Înconjurat de ziarişti, autorităţi şi câţiva copii frumoşi ai locului, îmbrăcaţi în superbe costume populare autentice, Gheorghe Zamfir şi-a vizitat casa muzeu, organizată în casa Anescu din Pârâul de Pripor. A depus în ea un nai, două costume populare, fotografii, afişe, discuri, lucruri personale, ochelarii, geanta cu care a fost în turnee, cărţi şi picturi realizate de el, discuri, precum şi alte obiecte personale şi a promis că va reveni aici în fiecare an. Nu numai atât, a declarat că îşi va aduce pianul, ca să creeze aici, în liniştea vechiului sat ţărănesc, urcat pe colina de-a stânga Jiului. La plecare, maestrul a cântat la nai, împreună cu Ansamblul  Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, după care, emoţionat, a spus: „Am cântat ca la 17 ani. Nu mi-am putut stăpânii emoţia, când am văzut aceste fete superbe jucând sârba. Mi-am amintit-o pe mama, cum juca în horă, cu piciorul puţin într-o parte, într-un sat de pe Valea Amaradiei. M-a copleşit emoţia şi nu m-am mai putut  concentra. Vă rog să mă iertaţi şi vă mulţumesc.”

Înnobilare
Acestea au fost vorbele lui Gheorghe Zamfir, care a considerat necesar să-şi ceară iertare, nemulţumit de modul cum a cântat. Auditoriul a izbucnit, însă, în aplauze, emoţia lui fiind  cu mult mai importantă. Iar sunetul naiului lui Zamfir răsunase aşa frumos, în aerul tare de munte, iar urechile celor de faţă nici măcar n-au îndrăznit să perceapă vreo notă ce n-ar fi ieşit prea bine, chiar dacă s-o fi întâmplat asta. Venise marele Gheorghe Zamfir, să înnobileze aceste locuri cu harul său, iar de acum înainte, o dată în plus, trebuie să sperăm că turiştii vor vrea să vină la Curtişoara, atât pentru muzeul satului, cât şi pentru Casa Muzeu Gheorghe Zamfir.
Muzeul a fost amenajat în  Casa Anescu din  zona Pârâul de Pripor, din secolul al XIX-lea. Maestrul a donat mai multe obiecte pentru muzeul care îi poartă numele, printre care un nai, două costume populare, fotografii, afişe, discuri, lucruri personale, ochelarii maestrului, geanta cu care a fost în turnee, cărţi şi picturi realizate de Gheorghe Zamfir, precum şi alte lucruri personale.