Nu de puţine ori în istoria ultimelor decenii s-a spus despre Diplomaţia Românească că este mult peste ce înseamnă guvernarea însăşi, indiferent de culoarea politică. Recenta primire a Republicii Moldova printre ţările cu şanse la aderarea la Uniunea Europeană este şi meritul României, ţara care a înţeles că o reparaţie istorică-revenirea Basarabiei la Patria Mamă-nu se mai poate face decât în marea familie europeană. Un prim pas s-a putut face la Vilnius .
Pentru românii moldoveni sfârşitul lunii noiembrie 2013 înseamnă finalul unei lungi perioade istorice care a constat, indiferent de regimul ţarist sau bolşevic, în deznaţionalizare şi depărtare de fraţii de peste Prut şi de Europa în general. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso anunţa recent că în cadrul celei de-a treia reuniuni a Parteneriatului Estic de la Villnius va propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Cum declaraţia nu s-a făcut întâmplător, ci la o întâlnire derulată la Bruxelles cu premierul României Victor Ponta şi cu cel al Moldovei Iurie Leancă, rezultă că viitorul românilor de dincolo şi de dincoace de Prut este legat de Uniunea Europeană.
Drumul spre Europa al Moldovei
Blocată după 1989 de Rusia care a experimentat între Prut şi Nistru toate metodele posibile pentru ca românii din zonă să uite că aparţin unuia dintre cele mai nobile popoare din Europa, Republica Moldova şi-a găsit drumul european cu multă greutate. Să nu uităm că a fost o ţară unde s-a menţinut un regim comunist mult timp prin alegeri democratice.
Iniţierea negocierilor privind Acordul de Asociere la Uniunea Europeană a început la 12 ianuarie 2010. Pentru Moldova, noul acord va fi un document inovator şi ambiţios dincolo de cadrul actual de cooperare şi va deschide o nouă etapă în relaţiile de cooperare, în special prin consolidarea dialogului politic şi aprofundarea cooperării sectoriale. Acordul de asociere va substitui Acordul de parteneriat UE-Moldova, care a intrat în vigoare în iulie 1998 şi care stabileşte în prezent cadrul pentru relaţiile între UE şi Republica Moldova.
Astfel, Uniunea Europeană şi Republica Moldova intenţionează să stabilească o profundă şi cuprinzătoare zonă de liber schimb (DCFTA). Acest fapt va impulsiona cooperarea economică între părţi şi va facilita integrarea economică a Republicii Moldova.
Republica Moldova beneficiază de numeroase oportunităţi oferite de Parteneriatul Estic, bucurându-se de programe de asistenţă sectorială, care contribuie inclusiv la dezvoltarea regională.
Un plan de acţiuni comun în cadrul Politicii Europene de Vecinătate a fost adoptat în februarie 2005 de către Consiliul de Cooperare UE – Republica Moldova. Acest plan de acţiune serveşte în calitate de instrument pentru susţinerea programului individual al Moldovei de reforme democratice şi economice. În acest sens, asistenţa Uniunii Europene a crescut în mod substanţial de-a lungul anilor şi a ajuns la aproximativ 100 de milioane de euro anual.
Alegeri dificile pentru moldoveni
Moldovenii se pare că au ales Europa în 2009 când au înlăturat de la putere regimul comunist. Alegerea drumului european este însă foarte dificil de făcut sub presiunile zdrobitoare ale Rusiei. La Chişinău deja se simt urmările relaţiei tensionate cu Rusia, vinul moldovenesc-principala marfă de export-nu se mai comercializează în spaţiul ex-sovietic controlat de Moscova. De asemenea, moldovenii sunt ameninţaţi cu preţuri uriaşe la gaze care vor bloca totul între Prut şi Nistru dacă nu se va interveni în vreun fel.
Cu presiuni economice inimaginabile, moldovenii sunt invitaţi într-o Uniune Vamală care începe să amintească de fosta URSS. Cel puţin până acum, moldovenii au ales Europa dacă este să ne luăm după ultimul miting pro-european unde 100 000 de oameni, la o populaţie de patru milioane care trăiesc dincolo de Prut, s-au exprimat în stradă la Chişinău.
Moldovenii au făcut alegerea în ultimii ani când prin cetăţenia română, de exemplu, au plecat în spaţiul european. După Vilnius, mulți moldoveni vor avea toate șansele să-și găsească de lucru în Uniunea Europeană. Se mai spune că marele beneficiu al semnării Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, eveniment ce s-ar putea produce în 2014, ar fi posibilitatea călătoriilor fără vize în cea mai mare parte din UE, deloc de neglijat.