Parlamentul României a interzis vânzarea către minori a țigărilor electronice (inclusiv de unică folosință și cele cu tutun încălzit), atât în magazine, cât și online.
Noua lege adoptată face referire la dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului și la țigările electronice de unică folosință sau care pot fi reumplute/reîncărcate.
“Se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului. Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, prevede actul normativ adoptat de deputați.
În cazul vânzării prin automate speciale, vor putea fi amendați și deținătorii aparatelor, dar și proprietarii spațiilor pe care sunt amplasate acestea.
De asemenea, noua lege introduce noi reguli și pentru firmele de curierat: “Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului. (…) Produsele comercializate prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul ATENTIE! ACEST PACHET CONŢINE PRODUSE DIN TUTUN ŞI/SAU PRODUSE CARE CONŢIN NICOTINĂ. A SE VERIFICA VÂRSTA CLIENTULUI”.
Totodată, menționează explicit că fumatul țigărilor convenționale și al țigărilor electronice de către elevi este interzis în orice instituție de învățământ, acestea având obligaţia introducerii în regulamentele interne a unor măsuri speciale în acest sens. Ministerul Educației va fi implicat direct în procesul de stabilire a sancțiunilor în acest sens. Proiectul introduce sancţiuni de 100 – 500 de lei pentru persoane fizice și de până la 100.000 lei pentru persoane juridice, în funcţie de gravitatea faptei, iar firmele riscă să fie închise în cazul abaterilor repetate.