La sfârșitul săptămânii trecute a fost lansat filmul ”Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, un documentar realizat de publicistul și documentaristul Dorin Brozbă. Acest moment a făcut parte dintre manifestările circumscrise Anului Comemorativ Ecaterina Teodoroiu care se vor derula la Târgu-Jiu și în țară pe tot parcursul lui 2017. În realizarea peliculei au jucat un rol important Primăria Târgu-Jiu și Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”.
După cum spunea chiar realizatorul filmului, ideea acestui proiect a apărut în toamna anului 2015. Pelicula a fost prezentată în p remieră gorjenilor la o dată simbolică iar după o lansare națională în 17 martie 2017 la sediul Ministerului Apărării Naționale, va putea fi găsit în școlile din municipiul Târgu-Jiu, cel puțin pentru început. Turiștii vor putea intra în posesia acestui film prin intermediul spațiilor de profil ale Primăriei Târgu-Jiu și Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”.
Povestea unui film
Documentarul realizat de Dorin Brozbă are 42 de minute și „este conceput pentru copii, în primul rând, pentru că reprezintă categoria cea mai receptivă. În 2017, este anul comemorativ Ecaterina Teodoroiu şi propunerea este să se organizeze, opţional, cursuri dedicate «eroinei de la Jiu»“, a precizat Dorin Brozbă la momentul lansării peliculei.
Data lansării filmului documentar n-a fost aleasă în mod întâmplător. „Pe data de 10 martie 1917, Ecaterina a fost ridicată la gradul de sublocotenent şi i s-a acordat medalia Virtutea Militară clasa a II-a pentru faptele ei de vitejie pentru bătăliile de la Jiu, precum şi pentru cele din Moldova. Este şi primul ofiţer femeie al armatei române, într-o perioadă în care femeile nu avea dreptul să voteze”, a declarat Dorin Brozbă.
Bianca Mitriţă joacă rolul Cătălinei în timpul copilăriei, iar Adina Cotorogea, muzeograf la Muzeul Judeţean, o interpretează pe Ecaterina Teodoroiu în perioada când se afla pe front. Juristul Muzeului Judeţean, Dragoş Predoiu, joacă rolul sublocotenentului Gheorghe Mănoiu, logodnicul „eroinei de la Jiu“. „Filmul este realizat 100% de gorjeni. Nu am avut la dispoziţie fonduri şi am încercat din resurse proprii să acoperim tot ceea ce este nevoie“, a mai spus Dorin Brozbă.
Filmările au început în toamna anului 2015 şi au fost realizate în diferite locuri din ţară, inclusiv în judeţul Vrancea, acolo unde „eroina de la Jiu“ a fost ucisă. „Am început să lucrez la acest film în luna noiembrie 2015 şi filmările s-au încheiat în februarie 2017. A fost vorba de multă documentare, deplasări în judeţul Vrancea şi căutări în Arhivele Naţionale. Jumătate din film este realizat cu imagini rare din Arhiva Naţională de Film. În imagini apare comisarul Ioan Popilian, care a condus bătălia de la podul Jiului (n.r. din 14 octombrie 1916, atunci când populaţia oraşului Târgu Jiu a luptat şi s-a opus avansării trupelor germane), regele Ferdinand, regina Maria în vizită la spitalul din Iaşi, unde a fost internată şi Ecaterina Teodoroiu şi imagini de la festivităţile din 8 septembrie 1935, când s-a inaugurat mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Târgu Jiu şi a fost prezent regele Carol al II-lea şi tot Guvernul, în fruntea cu Gheorghe Tătărăscu, primul ministrul din perioada respectivă“, a spus Dorin Brozbă, realizatorul filmului documentar.
Ecaterina Teodoroiu în istorie
Rolul tuturor manifestărilor din Anul Comemorativ Ecaterina Teodoroiu, declarat de Consiliul Județean Gorj, este de a readuce în atenția publicului, mai ales a celui tânăr, personalitatea Ecaterinei Teodoroiu.
Născută la 14 ianuarie 1894 în comuna Vădeni (Gorj), în familia Elenei şi lui Vasile Toderoiu, tânăra Cătălina a avut cinci fraţi – Nicolae, Eftimie, Andrei, Ion, Vasile – şi două surori: Elisabeta şi Sabina. Va începe şcoala primară în satul natal şi o va termina la Târgu Jiu. De fapt, aici va apare și numele ”oficializat” de istorie, învăţătoarea a înscris-o în catalog cu numele de Ecaterina Teodoroiu. Ecaterina a fost elevă între anii 1905-1909, la Şcoala româno-germană din Târgu Jiu (situată pe strada Popa Şapcă), unde director era cunoscutul Ştefan Bobancu. Potrivit documentelor de arhivă, și-a continuat studiile pentru o perioada de şapte ani la București, timp în care a frecventat cursurile liceale, până în vara anului 1916. În 1909, Ecaterina se afla deja în Capitală, unde a urmat iniţial cursurile unui gimnaziu-pension de lângă Cişmigiu, dorind să devină învăţătoare. Ulterior şi-a continuat studiile la o şcoală de infirmiere.
Începutul Primului Război Mondial o găsește înrolată într-una dintre primele unităţi de cercetaşe din Bucureşti, cohorta „Păstorul Bucur”, condusă de către Arethia Piteşteanu. În vara anului 1914 a revenit la Târgu Jiu, activând în cadrul cohortei de cercetaşi „Domnul Tudor”. Din iunie până în august 1916, la decretarea mobilizării, Ecaterina s-a aflat la Târgu Jiu, ajutând la îngrijirea răniţilor în cadrul aceleiaşi cohorte „Domnul Tudor”, aflate sub conducerea lui Liviu Teiuşanu.
Se va remarca în luptele din toamna anului 1916, înclusiv în cele din Gorj, unde va fi și rănită. Reținem astfel că, pentru faptele sale de arme, Comandamentul Marii Legiuni a Cercetaşilor i-a decernat Ecaterinei Medalia „Virtutea Cercetăşească” de aur, iar prin Înaltul Decret nr. 191 din 10 martie 1917, publicat în „Monitorul Oficial” nr. 292 din 16 martie 1917, la propunerea ministrului secretar de stat la Departamentul de Război nr. 12678 din 10 noiembrie 1916, „domnişoara Teodoriu Ecaterina din Legiunea de Cercetaşe «Domnul Tudor» a fost distinsă cu Medalia «Virtutea Militară» de război clasa a II-a pentru vitejia şi devotamentul ce a arătat pe câmpul de luptă, s-a distins în toate luptele ce Regimentul 18 Infanterie a dat cu începere de la 16 octombrie 1916, dând probe de vădită vitejie, mai ales în luptele ce s-au dat la 6 noiembrie 1916, în apropiere de Filiaşi. A fost rănită de un obuz la ambele picioare”.