Docuart aduce la Târgu Jiu filme de artă

 

În perioada 16-18 august, la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu-Jiu, vor avea loc Proiecțiile Docuart, un eveniment cinematografic dedicat la această ediție filmelor de(spre) artă. O selecție de astfel de filme, producții românești și străine deopotrivă, realizate în ultimii 3 ani, vor putea fi urmărite cu intrare liberă.

“Orașul Târgu-Jiu întâmpină cu inimă deschisă un eveniment-inițiativă care promovează arta sub toate formele sale, într-un mediu care necesită astfel de proiecte și, în același timp, este pregătit să le găzduiască și inclusiv să le dezvolte pentru cetățenii săi”, a declarat  viceprimarul municipiului Tg-Jiu, Adrian Tudor.

Proiecțiile Docuart debutează joi, 16 august, când spectatorii sunt invitați să se alăture evenimentului de la 19:30, odată cu proiecția filmului Enescu Experience (R. Diana Iabrașu și Alex Condurache), un documentar care se apleacă asupra turneului Stradivarius 2015 și îi este dedicat lui George Enescu și casei sale din copilărie, care se află la un pas de prăbușire. De la 20:30 rulează povestea lui John Constantin Brâncuși, cel ce se prezintă ca fiul marelui sculptor: În căutarea tatălui pierdut (R. Ionuț Teianu).

Vineri, 17 august, însăși arta filmului și mărturii inedite despre munca regizorului Lucian Pintilie reies din documentarul Dosar Reconstituirea (R. Cornel Mihalache), iar mai departe, de la 20:30, registrul se schimbă pentru a-i face loc poveștii Teatrului-Muzeu Dali. Pentru prima dată, instituția își deschide ușile pentru un tur ghidat chiar de vocea lui, în filmul Ultima Capodoperă a lui Dali (R. David Pujol).

Ultima proiecție de sâmbătă, 18 august, o are în prim-plan pe Janis Joplin și personalitatea ei artistică ambiţioasă, complexă, în anii în care trăieşte experienţa celebrităţii înainte să se stingă la doar 27 de ani. Janis: Little Girl Blue (R. Amy Berg) va putea fi urmărit de la 20:00.

Proiecțiile Docuart reprezintă un proiect al asociației culturale Docuart, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu și își propune la această ediție familiarizarea publicului cu producții de film despre artă și aducerea lor în medii culturale în care astfel de evenimentele culturale ajung rar.