Eroul Vasile Craiu, un secol de la ultimul zbor

Eroul aviator Vasile Craiu, născut la Novaci la finele secolului al XIX-lea,  este comemorat  la Târgu Jiu cu ample manifestări organizate de Municipalitate. În organizarea Comisiei Centenar din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, manifestările cinstesc  memoria eroului gorjean care a luptat în Primul Război Mondial prin  lansări de cărți, expoziții, dar și prin prezentarea în centrul orașului a unei copii după celebrul aparat de zbor cu care Traian Vuia a scris istorie în 1906. 

Comisia Centenar din cadrul Primăriei Târgu Jiu organizează în premieră o manifestare dedicată eroului aviator Vasile Craiu, asta în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri. „Ziua de 24 august este o zi specială pentru târgujieni, cinstim  memoria celui ce a fost Căpitanul Aviator Vasile Craiu, cel considerat de istorici Asul Aviației Române în Primul Război Mondial. Faptul că s-a născut la Novaci, că a trăit la Târgu Jiu până la vârsta de 15 ani și reînhumat în Cimitirul de Onoare în 1927, ne obligă pe toți să-i acordăm atenția cuvenită. Primăria Municipiului Târgu Jiu, prin Comisia Centenar, întreprinde o serie de manifestări. Primul avion românesc al lui Traian Vuia va fi expus în Piața Prefecturii, iar cei care vor vizita acest exponat, vor primi din partea organizatorilor materiale de informare despre istoria Aviației Române și cărți poștale cu Vasile Craiu”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, pentru VERTICAL.

Târgujienii vor avea ocazia să admire nu doar celebrul aparat de zbor al lui Traian Vuia, ci și o expoziție oferită de Federația Română de Filatelie. Același  Adrian Tudor spune că un avion va survola întreg centrul orașului. „La ora 10 vom organiza o slujbă de pomenire la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, la ora 11 vă invit la Muzeul Județean, unde se va lansa cartea scrisă de publicistul Dan Antoniu despre Vasile Craiu. Tot la Muzeul Județean există o expoziție filatelică realizată de

Federația de Filatelie din România, Aeromfila 2018. Sunt 21 de expozanți din țară și din străinătate. La ora 18:45, ora când Vasi

le Craiu a căzut cu avionul, deasupra centrului municipiului Târgu Jiu, un avion va survola Calea Eroilor. De asemenea, Poșta Română a lansat și un plic cu această ocazie, iar Statul Major al Forțelor Aeriene Române a aprobat ca la Târgu Jiu să avem prezenți cinci piloți de vânătoare de la Baza Aeriană 71, Câmpia Turzii”, a declarat  viceprimarul Adrian Tudor.