Începând cu 1 septembrie 2009, sectorul de învăţământ va avea cu aproximativ 20 000 de salariaţi mai puţin. Disponibilizările din Educaţie se fac pe fondul insuficienţei fondurilor alocate acestui sector dar şi a unui raţionament absolut corect, efectivele şcolare s-au redus în ultimii ani dar numărul de angajaţi a crescut. La Gorj ar trebui să dispară câteva sute de posturi dacă această reducere de 4% va rămâne în vigoare.
Educaţia se confruntă cu mari probleme în această perioadă, noul an şcolar urmând să aducă reduceri de efective de circa 20 000 de posturi. Ministerul Educaţiei încalcă astfel acordul semnat în luna mai cu sindicatele care excludea disponibilizările. Noul an şcolar ar putea începe cu o grevă, mai ales că în unele judeţe s-au înregistrat deja probleme cu încasarea salariilor.
Reducerea de 4%
Ministerul Educaţiei a transmis către inspectoratele şcolare judeţene numărul de posturi finanţate din bugetul de stat, valabile de la 1 septembrie 2009. Astfel, la nivelul întregii ţări, în învăţământul preuniversitar se vor reduce aproximativ 20.000 de posturi, atât de predare (didactice), cât şi auxiliare sau nedidactice.
La nivelul Gorjului, reducerile ar putea să se plaseze între 50 şi 250 de posturi, pentru că la acest moment a început o analiză a problemei şi nu se cunoaşte amploarea reducerii. Inspectorul şcolar general Nicolaie Mergea ne-a asigurat că măsurile care se vor lua nu vor afecta calitatea procesului instructiv-educativ la nivelul judeţului Gorj. Reducerile ar putea viza toate categoriile de personal didactic şi nedidactic, inclusiv posturi din ISJ Gorj. Adresa MECI către insppectorate precizează că în cazul depăşirii numărului total de posturi, responsabilitatea revine conducerii inspectoratului şcolar.
Diminuarea cu 4% a numărului total de posturi va duce la disponibilizarea de cadre didactice, dar şi de personal nedidactic: laboranţi, secretare, femei de serviciu. MECI ceruse deja şcolilor de săptămâna trecută să se încadreze în privinţa efectivelor la clase pe un nivel mediu de 20 elevi pe clasă la învăţământul primar şi 25 la gimnaziu. Gorjul are o situaţie specială din acest punct de vedere deoarece are foarte multe şcoli în mediul rural cu efective minime, comasarea acestora fiind imposibilă din punct de vedere legal şi logistic.
Nu se pune problema să fie disponibilizaţi titulari
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat presei că nu se pune problema ca reducerea de personal din Învăţământ să vizeze profesorii titulari, această măsură fiind aplicabilă cadrelor necalificate care, în sistem, sunt aproximativ 12.000. “Nu ne-am gândit niciodată să distrugem structurile existente, să dăm afară profesori titulari şi să destabilizăm clasele. Considerăm oportun ca acolo unde sunt clase cu doar 15 copii, să putem mări efectivul la 23 – 25 şi să scoatem din sistem cadrele didactice necalificate”, a spus Andronescu. Rămâne de văzut cum se va putea aplica practic o asemenea măsură.