Timp de două zile, în săptămâna ce a trecut, Gorjul a găzduit o acţiune a Serviciului Român de Informaţii privind cultura de securitate, de fapt o Sesiune de informare pe această temă. Pe lângă reprezentanţii Direcţiei Judeţene a SRI, s-au aflat la Târgu-Jiu şi specialişti din structurile centrale cum ar fi Adelina Palade, şefa Direcţiei Programme de Comunicare din SRI. Partenerii acestor manifestări au fost, pe lângă Prefectura şi Consiliul Judeţean, Universitatea « Constantin Brâncuşi », unde s-a şi desfăşurat cea de-a doua zi a manifestărilor.
Încă de la început trebuie remarcată participarea la dezbateri a reprezentanţilor unei multitudini de instituţii din judeţul Gorj din toate domeniile dar şi instituţii de învăţământ şi sectorul privat. Dacă în prima zi gazda a fost Prefectura, în cea de-a doua zi, gazda a fost Universitatea « Constantin Brâncuşi » şi studenţii săi. De fapt întâlnirea cu studenţii nu a fost deloc întâmplătoare, sub genericul „Cultura de securitate” există un program pilot proiectat de către DPC şi de către Fundaţia EURISC – European Institute for Risk, Security and Communication Management, program destinat studenţilor, cercetătorilor, lumii academice, jurnaliştilor şi tuturor celor interesaţi de promovarea culturii de securitate şi a valorilor euroatlantice. În această perspectivă s-a integrat şi desfăşurarea unei mese rotunde la Facultatea de Inginerie, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, având ca teme: „Mediul universitar şi cultura de securitate”, „ Biosecuritatea, punct de vedere european. Aplicaţii în problematica de mediu”.
Dacă cea de-a doua zi a fost dedicată studenţilor, în prima zi dezbaterile s-au canalizat pe două teme majore :„Informaţie clasificată versus informaţie de interes public” şi „Serviciile de informaţii şi societatea civilă”.
Ecouri ale manifestării
Prefectul Ion Florescu a apreciat deschiderea S.R.I. către dialog şi comunicare cu mass-media ca premisă a înţelegerii corecte a activităţii instituţiei de informaţii.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a subliniat pasul pe care S.R.I. îl face către societatea civilă, cu avantaje de ambele părţi, dezvoltarea culturii de securitate, contribuind la îmbunătăţirea imaginii instituţiei.
Potrivit acestuia, « S.R.I. nu poate rămâne izolat” amplificarea exerciţiilor de comunicare ale instituţiei fiind de natură să dezvolte cultura de securitate la nivelul cetăţeanului, care trebuie să conştientizeze diferenţa între “colaboraţionism şi conştiinţă naţională patriotică”.
De asemenea, Ion Călinoiu a subliniat şi din perspectiva beneficiarului de informaţii de securitate naţională, rolul şi expertiza oferită instituţiei pe care o conduce prin materialele de informare puse la dispoziţie de S.R.I.
Adrian Gorun -rectorul U.C.B.-spunea cu acest prilej că instituţia pe care o conduce a înţeles acest imperativ, de “a se transforma dintr-o catedrală închisă, într-o componentă a cetăţii” şi este onorată de acest parteneriat.
Rectorul U.C.B. a menţionat faptul că în societatea golbală, cultura de securitate se transferă către cetăţean, ca membru al societăţii, manifestarea realizată în parteneriat cu S.R.I. fiind de un real folos.