Criza din învățământ continuă, Puterea preocupată doar de Rotativa guvernamentală

Loading

Deși la ora când scriem acest articol nu avem încă un comunicat oficial al sindicatelor, profesorii și angajații din Educație au respins oferta făcută vineri de Guvern. Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în grevă, cele două federații au decis să respingă ultima propunere a Executivului, cea prin care angajații ar fi urmat să primească câte 1.500 lei net în luna octombrie și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea legea a salarizării. Preocupați de Rotativă, guvernanții au lăsat criza din Educație pe seama premierului Ciucă, miniștrilor Câciu, Budăi, Deca ș.a., toți pe picior de plecare.

Greva continuă în toate școlile iar examenele naționale vor fi amânate prin respingerea ofertei guvernamentale. Tot în această perioadă Executivul a găsit resurse considerabile pentru ca alte sectoare bugetare să nu intre în grevă. Vineri, 9 iunie, peste 20.000 de profesori și de angajați din educație au mărșăluit din nou în București. În acel timp, liderii de sindicat Simion Hăncescu (FSLI) și Marius Nistor (FSE ”Spiru Haret”) au fost la negocieri cu reprezentanții Executivului. Oferta guvernamentală a fost din nou foarte slabă, din diverse motive politicienii Puterii refuzând să pună punct crizei. Mai mult, profesorii vor pierde sume importante pentru că au stat în grevă iar elevii nu vor recupera orele pierdute. Evaluarea Națională și Bacalaureatul sunt în pericol.

Guvernul a oferit:

  • o primă de 1.500 de lei net, anuală, cu acordare din fonduri europene, în perioada 2023-2027, în luna octombrie
  • o creștere cu 45% din diferența între actualul salariu, mărit și el după ordonanța de urgență 53 adoptată de Guvern cu forța cu câteva sute de lei, și salariul prevăzut în grila care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, cea inclusă în viitoarea lege a salarizării unitare.

Dacă vă întrebați ce nu ni se spune în acest conflict social care a paralizat țara, vă explicăm aici. Guvernanții nu intenționează să își asume angajamente serioase din aversiunea față de școală-Ciucă, Ciolacu, Bode, Grindeanu ș.a. au probleme serioase din această pricină-dar și pentru că anul 2024 e an electoral. Federațiile sindicale au organizat ireproșabil această grevă și ea nu poate fi suspendată deși s-au căutat căi de către guvernanți. Intrând în an electoral nu se mai poate face grevă mai ales că legea a fost modificată pentru interzicerea grevei când suntem în interiorul unui Contract Colectiv de Muncă. Așa că profesorii nu se pot opri dacă doresc să obțină o îmbunătățire importanță a condiției lor.

De ce a ales Coaliția să sacrifice elevii și părinții, în prag de an electoral, rămâne o mare enigmă? Singura explicație ar fi că neînțelegerile PNL-PSD sunt atât de mari încât nu contează altceva!