Concursul de istorie cu cele mai mari premii în bani din ţară

Loading

Oraşul Novaci a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute cea de –a XI-a ediţie a Concursului Regional “Dumitru Micu-Popescu”, competiţie ce se adresează liceenilor iubitori de istorie. Competiţia din acest an a fost dedicată lui Dumitru Brezulescu, cea mai mare personalitate din istoria acestei urbe, de la dispariţia căruia se împlineşte un secol în acest an. Premiile, cele mai mari din ţară la nivelul unei asemenea competiţii, au fost oferite de Vlad Antoniade Brezulescu, un urmaş al fondatorului Novaciului modern care trăieşte în Elveţia.

Membrii Comisiei de Evaluare au avut o misiune dificilă
Membrii Comisiei de Evaluare au avut o misiune dificilă

Începând cu anul 2006 se desfăşoară la Novaci o competiţie şcolară adresată elevilor iubitori de istorie care, în acest an, şi-a derulat ediţia cu numărul XI. Având ca scop promovarea ideilor de competiţie şi performanţă în studiul istoriei, stimulând interesul tinerilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru trecutul istoric, ediţia din acest an a fost dedicată marii personalităţi a lui Dumitru Brezulescu. În iulie 2016 se împlinesc 100 de ani de la surprinzătorul său deces la vârsta de 36 de ani, perioadă suficientă pentru măreaţa operă-înfiinţarea celei mai mari bănci populare din România-dar şi edificarea unor instituţii fundamentale la Novaci ca şcoală, bibliotecă şi capacităţi de industrie mică. Mai mult, este cel care a pus temelia staţiunii Rânca din prezent. Foarte multe informaţii despre Dumitru Brezulescu şi realizările sale au fost prezentate de elevii participanţi la Concursul Regional de Istorie “Dumitru Micu Popescu”. Reţinem participarea meritorie a elevilor de la Colegiul Naţional “George Coşbuc” din Motru, Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru” Tg-Jiu, Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Tg-Jiu, Colegiul Economic “Ion Mincu” Târgu-Jiu, Palatul Copiilor Târgu-Jiu dar şi a elevilor de la Liceul Teoretic Novaci, gazda acestei competiţii.

Ediţia a XI-a

Aflat în Calendarul Activităţilor Regionale şi Interjudeţene 2016, Concursul de Istorie “Dumitru Micu-Popescu” este organizat în fiecare an de Liceul Teoretic Novaci în colaborare cu familia regretatului om de cultură Dumitru Micu-Popescu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Filiala Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice, Obştea “Banca Gilort”, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj şi săptămânalul ” Vertical”. Premiile au fost oferite de Vlad Antoniade Brezulescu, urmaş al lui Dumitru Brezulescu, tema din acest a concursului.
Aşa cum se cunoaşte de mulţi ani, Concursul se adresează elevilor din clasele IX-XII. Fiecare liceu participă cu un echipaj constituit efectiv din 3 elevi ai aceluiaşi an de studiu sau din ani de studiu diferiţi.
Concursul cuprinde 3 probe: întocmirea unei lucrări din tematica propusă de maximum 15 pagini cu aparat critic, bibliografie şi anexe, prezentarea lucrării de fiecare echipaj înscris în concurs (prezentare în Power Point). A treia probă constă în 10 de întrebări grilă (itemi obiectivi şi semiobiectivi) formulate din bibliografia recomandată.
Premiile oferite în acest an au fost cele mai mari de la înfiinţarea competiţiei şcolare, locul I a putut pleca acasă cu 350 de euro, locul II cu 250 de euro, locul III cu 150 de euro iar cei cu menţiuni au avut premii de 50 de euro. Juriul care a deliberat asupra prestaţiei elevilor participanţi a fost coordonat de profesorul Cristian Ciobanu-inspector şcolar de specialitate şi a mai avut în componenţă pe Gheorghe Fârlan-preşedintele Obştii “Banca Gilortul”, Marcela Mrejeru-director Colegiul Tehnic “Henri Coandă” Târgu-Jiu, Marius Staicu-inspector şcolar, Cristian Grecoiu-Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale, Dorel Şorop-reprezentant SSIR-filiala Gorj, Cornel Şomîcu-directorul săptămânalului “Vertical” ş.a. Preşedintele de onoare al Concursului a fost prof. Rodica Popescu-soţia marelui dispărut.
După cum anunţa cu acest prilej Dumitru Leuştean, primarul oraşului Novaci, începând din anul 2017 se doreşte ca această competiţie să capete caracter naţional iar toţi concurenţii să aibă posibilitatea să rămână la Novaci mai multe zile.

O competiţie strânsă

Proba scrisă a arătat o pregătire teoretică foarte bună
Proba scrisă a arătat o pregătire teoretică foarte bună

Echipajele intrate în Concurs au arătat o solidă pregătire pe tematica Dumitru Brezulescu, atât referatele cât şi susţinerile fiind extrem de bine argumentate. Până la urmă, în urma deliberărilor, câştigătorii Concursului de la Novaci au fost: premiul I-Liceul Teoretic Novaci: premiul II-Colegiul Naţional “George Coşbuc” Motru, premiul III-Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru” şi patru menţiuni: Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, Palatul Copiilor Târgu-Jiu I, Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Tg-Jiu, Palatul Copiilor Târgu-Jiu II.