Colaborare Gorj-Strășeni sub semnul Zilei Unirii Basarabiei cu România

Loading

În perioada 26-27 martie 2024, o delegație de profesori de istorie din județul Gorj a vizitat instituțiile de învățământ din raionul Strășeni în cadrul Simpozionului transfrontalier cu genericul ,,Azi își dau mână cu mână, cei cu inimă română”, dedicat celor 106 ani de la proclamarea Unirii Basarabiei cu România. Inițiatorul acestui proiect a fost doamna profesoară Lucia Caciuc Roșioru, șeful Direcției Generale de Educație Strășeni, pentru Republica Moldova și doamna Angelica Necșulea, inspector școlar de specialitate în cadrul ISJ Gorj.

În fiecare an, la 27 martie   este sărbătorită Ziua Unirii Basarabiei cu România, zi de sărbătoare naţională, instituită prin Legea nr. 36/2017. Potrivit acestei legi, Guvernul României şi autorităţile locale şi centrale adoptă  măsuri pentru ca în ziua respectivă  să fie arborat drapelul României în conformitate cu Legea 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

În cadrul vizitei profesorilor de istorie, delegați de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Direcția Generală Educație Strășeni  a organizat  o serie de activități în instituțiile de învățămân subordonate.

În ziua de 26 martie 2024 s-a desfășurat vizita la Gimnaziul ”Mihai Viteazul” din municipiul Strășeni, gazdă fiind doamna directoare Ala Jereghi. A urmat o minunată lecție de Istoria Românilor și Universală ” OBICEIURI ȘI TRADIȚII STRĂMOȘEȘTI”-clasa a IV-a. Oaspeții din România au rămas impresionați de ora de istorie cu subiectul,, Obiceiuri și tradiții”, pregătită cu multă dragoste de doamna învățătoare Munteanu Nadejda, au remarcat cât de frumoși și inteligenți au fost elevii, cât de interesantă a fost ora de istorie și cât de multe au aflat despre viața spirituală a românilor basarabeni.

Ziua de 26 martie 2024  ne-a oferit prilej de bucurie prin participarea, alături de delegația din județul Gorj,  la doua activități desfășurate în IPLT Zubrești, director doamna Olga Iachimciuc.

Emoții de mândrie ne-au transmis elevii claselor XI-XII, care în cadrul orei de istorie au vorbit despre calea glorioasă parcursă de strămoșii nostri spre idealul de unire, începând cu Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și finalizând cu artizanii unirii de la 1918. Elevii profesoarei Tamara Malic au dat dovadă de cunoștințe profunde, de  gândire critică, creativitate în abordarea subiectelor propuse. Am rămas placut surprinși de secventa din cadrul ședinței Sfatului Țării la care s-a votat Unire Basarabiei cu România, prezentată de elevi în contextul unui joc de rol.

   Încântați de cele trăite în cadrul orei publice, cei prezenți au participat la un concurs de inteligență pregătit de profesoara de istorie Ticlenco Ala și elevii claswelor a IX_a ,,A” și ,,B”.

Probele de concur au scos în evidență nu doar cunoștințele elevilor, dar și competențile și ceia ce este mai important, atitudinea.

    Între probele de concurs elevii liceului ne-au delectat cu numere artistice cu profund caracter patriotic românesc.

     Aducem sincere felicitări echipei manageriale, condusă de doamna Olga Iachimciuc, profesorilor și elevilor pentru simțirea românească, pentru dragostea de neam și țară, pentru atmosfera de sărbătoare,  pe care au reușit să ne-o aducă în inimile noastre, care au batut în unison!

În ziua de 27 martie 2024, când românii de pretutindeni  au sărbătorit  𝐔𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐚𝐫𝐚𝐛𝐢𝐞𝐢 𝐜𝐮 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚, votată de Sfatul Țării în ziua de 27 martie 1918, delegația românească a fost primită de președinta raionului Strășeni – Mariana Dîmcenco și vicepreședinta acestui for – Natalia Sula.

Delegația românească a fost alcătuită din:  profesorul  Dănuț  Lupulescu – Liceul „Mihai Viteazul” din Bumbești –Jiu și secretar general al Filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România; profesorul Liviu Groșanu- directorul adjunct la  Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu; profesorul Gheorghe  Schintee-director la  Școala Gimnazială Nr.1 Telești și profesoara  Teodora Lupulescu- Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” Târgu – Cărbunești.

Membrii delegației au participat  la 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐨𝐳𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐨 – 𝐦et𝐨𝐝𝐢𝐜 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐫𝐨𝐧𝐭𝐚𝐥𝐢𝐞𝐫  𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐃𝐈𝐒𝐂𝐈𝐏𝐋𝐈𝐍𝐀𝐑𝐈𝐓𝐀𝐓𝐄𝐀 Î𝐍 𝐏𝐑𝐎𝐂𝐄𝐒𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐏𝐑𝐄𝐃𝐀𝐑𝐄 – Î𝐍𝐕ĂȚ𝐀𝐑𝐄, domeniul istorie, la IP Liceul Teoretic „Alecu Russo” din Cojușna, iar mai apoi la 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐫𝐚io𝐧𝐚𝐥 dedicat Zilei Unirii  cu genericul „𝐂𝐞𝐢 𝐜𝐮 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐚 𝐫𝐨𝐦â𝐧ă 𝐚𝐳𝐢 îş𝐢 𝐝𝐚𝐮 𝐦â𝐧ă 𝐜𝐮 𝐦â𝐧ă”, organizator  Direcția Generală Educație Strășeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *