CNTV promovează istoria revistelor şcolare

Loading

Cu ocazia Zilelor CNTV, desfăşurate în săptămâna trecută, au văzut lumina tiparului două reviste şcolare ale elevilor şi cadrelor didactice de la această instituţie de învăţământ. Este vorba de o serie nouă a revistei „Jiul”, prestigioasă publicaţie din istoria CNTV, şi de o publicaţie nouă intitulată “Muguri de gând” şi dedicată elevilor de la ciclul gimnazial. E vorba de un arc peste timp 1894-anul apariţiei primei reviste şi 2009-anul apariţiei seriei noi a revistei “Jiul”.

Două reviste în prezent
Revista „Jiul”, coordonată de prof. dr. Elena Roată secondată de profesorii Olga Bărbuţi, Elena Velţan, Doina Baiu, Silvia Popescu şi Olivia Diaconescu, este o reîntoarcere la tradiţie, adică publicaţiile de acum mai bine de un secol. În primul număr ne reţin atenţia materiale semnate de foşti elevi ai liceului, Dragoş Tâlvescu şi Corina Boldeanu, dar şi actuali elevi ca Luminiţa Muraru, Andrei Măjeri, Mădălina Eglantina Becheru, Mădălina Andreea Roşianu, Alexandra Ghimiş, Alina Mălăescu, Alexandra David  etc.
Cei mai mici elevi ai CNTV  au şi ei o revistă. Sub coordonarea profesorilor Daniela Liana Duţescu şi Cristina Goanţă, a rezultat o publicaţie foarte dinamică în care cititorul poate găsi poezie dar şi proză, eseu dar şi referat, un tot unitar care suntem siguri că este foarte apreciat de cei cărora li se adresează. Reţinem materiale foarte interesante despre Constantin Brâncuşi, despre minunile lumii, despre cosmos, etc.

Tradiţie seculară
La 15 aprilie 1894 apărea la Târgu-Jiu cea dintâi revistă şcolară şi ştiinţifică locală „Jiul”, sub coordonarea unui comitet alcătuit din intelectuali de seamă ai oraşului: avocaţi, medici, profesori şi învăţători. Revista a apărut cu regularitate până la 1 mai 1895. La 10 octombrie 1895 ieşea, la iniţiativa profesorului Iuliu Moisil, revista „Amicul Tinerimii”.  Ambele publicaţii au apărut la tipografia lui Nicu D. Miloşescu din Târgu-Jiu.

2 Comments on “CNTV promovează istoria revistelor şcolare”

  1. Vai, penibil, ce revista de intelectuali. Este foarte amuzant modul in care descrieti aceasta revista realizata de niste snobi pseudo-intelectuali.

  2. auzi, alin g, vezi ca si eu am scris pt revista noastra, si sa sti tu ca eu si restul colegilor mei nu suntemm niste ,,snobi pseudo-intelectuali”, ci suntem elevi la unul dinte cele mai respectate licee di tara…te rog sa respecti asta

Comments are closed.