Cenuşiul vieţii de zi cu zi

Loading

Ca cetăţeni, proşti dar mulţi cum ne cred politicienii, tributari evenimentelor de zi cu zi, uităm adesea să privim în jur, să urmărim ce se întâmplă cu semenii noştri. Oare câţi dintre cetăţenii obişnuiţi ai acestei ţări  mai reuşesc să îi vadă pe români aşa cum sunt ei şi nu prin intermediul unui ecran de televizor sau de calculator. Şi mă refer aici la cei care, din fericire, mai avem un loc de muncă. Cred că dacă suntem cinstiţi cu noi constatăm că deşi ne învârtim printre oameni, adesea nu-i vedem decât prin prisma intereselor noastre. Fiecare are probleme  aşa că nimeni nu  vrea să se mai încarce cu ale altuia.
Încep să cred că nu criza economică ne-a modificat comportamentul, ci toate modificările din societate. O largă majoritate dintre noi au ajuns să nu ştie decât de orele de serviciu şi de cămin, cantonarea dintre cei patru pereţi ai acestuia, mai mare sau mai mic, fiind  unul extrem de favorabil televiziunilor şi reţelelor electronice de socializare. Avem însă fiecare dintre noi un GPS încorporat care să depisteze reducerile şi promoţiile de pe la magazine. Ca să vorbim de gorjeni, în momentul când un magazin anunţă reducere e năvală, ce mai contează că te duci după un aspirator şi te alegi cu o tigaie. Poate culmea  pragmatismului, gorjenii caută  promoţiile la  magazinele second-hand.
Din nefericire, viaţa noastră a ajuns extrem de liniară. Peste jumătate dintre români nu şi-au mai permis  de mulţi ani un concediu şi  fac eforturi disperate, a se citi pensiile părinţilor şi bunicilor, să supravieţuiască. Guvernanţii ne prezintă ca o mare victorie faptul că salariul minim, pe care îl au milioane de români, a crescut cu 50 de lei. E foarte puţin şi de aceea nu merge nimic, nu avem cu ce să cumpărăm din magazinele care ar trebui să dea comenzi în economie…
Ne lăudăm că avem creştere economică, statistică şi pe conjunctura unui an agricol bun, dar asta nu înseamnă că românii o duc mai bine. Ca să ieşim din cenuşiul vieţii, fiecare dintre  noi ar trebui să avem bani să mergem la teatru, la cinematograf, să ne cumpărăm o carte bună şi să ne  permitem un concediu, fie şi în străinătate pentru că în România este prea scump. Asta ar  trebui să înţeleagă politicienii când ne anunţă  creştere economică, românii vor  şi fapte în cenuşiul de zi cu zi.