Şase persoane şi-au depus candidatura pentru postul de director al Direcţiei Municipale de Cultură „Constantin Brâncuşi”, instituţie proaspăt înfiinţată ce funcţionează sub conducerea Consiliului Municipal Târgu Jiu. Dintre acestea, trei sunt foarte cunoscute: jurnalistul Ovidiu Popescu- care a condus mai mulţi ani un post de radio local, poetul Andrei Novac (fiul directorului Direcţiei Silvice Târgu Jiu, Gheorghe Novac) şi solista de muzică populară Emilia Drăgotoiu- Nanu- director al Clubului Elevilor din Rovinari. Numele celorlalţi trei candidaţi care au depus dosarele pentru concurs sunt: Grigore Drulă, Maria Ştefănoiu şi Silvia Diaconescu, dar despre aceştia nu deţinem nici un fel de informaţii.
Ca multe alte concursuri pentru funţii publice şi acesta e cu cântec. Mai întâi, s-a spus că e posibli să fie anulat, pentru că nu s-a înscris nimeni până în ultima zi. Pe urmă, a apărut speculaţia că Ovidiu Popescu ar fi în cărţi şi că se organizează concurs de ochii lumii. Apoi, au început discuţiile şi scandalul de presă, pe motiv că n-ar fi fost respectat termenul de depunere al dosarelor şi că s-au primit candidaturi şi după termenul limită trecut în anunţul de participare la concurs: 25.10.2010, ora 12. Această ultimă acuzaţie aparţine lui Andrei Novac, care acuză, de asemenea, de declaraţii contradictorii pe angajaţii Primăriei Târgu Jiu, care n-ar fi putut să spună exact câte dosare sunt, de ce nu au fost depuse toate la acelaşi birou şi la ce oră au fost depuse. La rândul său, Andrei Novac s-a contrazis în declaraţii, spunând când că a depus dosarul la 11.40, când că la 11.50. De asemenea, acesta a declarat pentru VERTICAL, mai întâi, că dosarul său a fost primul, deşi Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei ar fi declarat presei că el a depus ultimul dosarul, după ora 12, după care a revenit şi a spus că doamna care i-a primit dosarul i-a dat numărul D2, pentru că ar fi fi fost al doilea dosar depus. Oricum, Andrei Novac e nemulţumit şi spune că se va adresa public autorităţilor competente: „Voi trasmite prin presă o scrisoare deschisă primarului Florin Cârciumaru, pentru a lua măsuri, întrucât nu s-a respectat procedura de înscriere la concurs. Eu sunt singurul care am depus dosarul în termen, ceilalţi candidaţi trebuind descalificaţi, dacă au depus după ora 12 sau la alt birou decât scrie în documentaţia de concurs. Pentru că nu vreau să pierd un concurs care a fost organizat incorect. Dacă primarul nu va lua măsuri, mă voi adresa Ministerului Culturii, prin intermediul presei centrale, pentru a anula concursul. Să se organizeze din nou, pentru ca cei care au depus târziu dosarele să aibă timp, de data asta, să o facă, iar eu promit că nu voi mai mai candida.” Ulterior, Andrei Novac a retractat cele spuse şi a declarat că nu se retrage din competiţie, dar aşteaptă să se facă dreptate.
„Poate face contestaţie”
Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, spune că Andrei Novac are dreptul la contestaţie: „Dacă Andrei Novac e nemulţumit de modul de organizare a concursului are dreptul, după desfăşurarea lui, să facă o contestaţie, urmând ca, apoi, comisia de soluţionare a contestaţiilor să ia o decizie. Încurcăturile care s-au produs se datorează faptului că dosarele nu au fost depuse toate la un singur birou, de asta nu s-a ştiut tot timpul exact câte sunt, dar comisia de soluţionare a contestaţiilor e singura în măsură să decidă dacă s-a procedat sau nu bine că au fost acceptate toate dosarele.”
Emilia Drăgotoiu Nanu, încrezătoare în corectitudinea concursului
Emilia Drăgotoiu- Nanu consideră că poate avea încredere că va fi o competiţie corectă: „Consider că toţi candidaţii au şanse egale, iar comisia va fi corectă. Singurul lucur ce poate să atârne în balanţă în favoarea unuia sa a altuia dintre candidaţi va fi calitatea proiectului de management depus de fiecare în parte. Oricum, dacă nu câştig nu e nici o tragedie. Eu sunt profesor titular la Palatul Copiilor Târgu Jiu, director la Palatul Copiilor Rovinari, aşa că nu rămân fără post. Consider participarea la acest concurs o experienţă din care nu am decât de câştigat.” Emilia Drăgotoiu Nanu a candidat de curând pentru un alt post, dar a pierdut concursul. Ea a depus un proiect de management pentru funcţia de director al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, candidând împotriva lui Viorel Gârbaciu, dar acesta din urmă, care era director în funcţie a rămas în continuare, câştigând concursul după ce a făcut contestaţie.
Ovidiu Popescu se gândeşte la viitor
Ovidiu Popescu nu a comentat discuţiile care au apărut despre corectitudinea sau incorectitudinea înscrierilor la concurs. Acesta spune, în schimb, că doreşte ca presa să fie prezentă la susţinerea interviurilor, în cadrul cărora fiecare candidat îşi va prezenta proiectul managerial:
„Concursul este înca în desfăşurare, este o competiţie de proiecte de management, nu un concurs de dosare. Se face o evaluare a proiectelor la Bucureşti la Ministerul Culturii, după care propunerile vor fi susţinute la Târgu Jiu, într-un interviu la care eu insist să participe şi presa locală. Este vorba, în primul rând, de o asumare publică a fiecăruia. Apoi, e bine ca lumea să stie cu ce propuneri vin candidaţii şi, astfel, eliminam orice alte discuţii.
Se trezesc multi vorbind, aşa, despre Brâncusi, cu tot felul de idei, care de care mai năstruşnice… Ori, sesizează subit ca Brâncuşi poate fi un subiect interesant. Aici e vorba de lucruri serioase, nu de bătut câmpii. Eu nu vreau să vin la Direcţia pentru Cultură a municipiului ca să polemizez cu „brancuşologii”. Sunt acolo 3 compartimente importane care trebuie să se mişte. Sigur că, în primul rând, e vorba de Ansamblul Brâncuşi, însă trebuie să vedem şi care este vitalitatea culturală a acestui oraş, care este potenţialul sau atractivitate pentru turişti? Lucrurile sunt mult mai complexe decât încearcă unii să le prezinte. Patru mari principii ghidează politicile culturale europene de mai bine de 25 de ani: promovarea identităţii culturale, respectarea diversităţii, susţinerea creativităţii şi stimularea participării. Iar cultura este un factor important de dezvoltare socială şi comunitară. Un popor „cultural” este un popor fericit. Unul „vegetal” e „vai de mama lui!”…”
Procedura
Potrivit procedurii stabilite prin anunţul de participare şi regulamentul de concurs, comisia de examinare, care e formată dintr-un reprezentant al Consiliului Municipal Târgu Jiu şi patru din partea instituţiilor culturale în materie, vor evalua, în prima etapă, proiectele de management, fără ca numele candidaţilor pentru fiecare proiect în parte să fie cunoscute. După ce comisia va nota proiectele, vor trece în faza a doua, a interviului, numai candidaţii ale căror proiecte au obţinut minim nota 7. După interviu, se va face media, pentru fiecare candidat, iar câştigătorul va trebui să aibă minim media 7. Dacă nici un candidat nu primeşte minim 7, concursul se va organiza din nou, în maxim 30 de zile. Dacă pe primul loc vor fi doi candidaţi, cu medii egale, va fi declarat câştigător candidatul care are nota mai mare la proiectul de management. Concurenţii care sunt nemulţumiţi de modul de respectare a procedurii de organizare şi desfăşurare a concursului pot depune contestaţie, în termen de 5 zile de la comunicarea rezultatelor concursului. Potrivit calendarului stabilit, proiectele vor fi evaluate în perioada 25-31 octombrie 2010, pe 01.11.2010 se vor anunţa rezultale, pe 02.11.2010 se va susţine interviul, iar pe 03.11.2010 se vor comunica rezultatele concursului. Perioada 04- 10.11.2010 va fi alocată transmiterii contestaţiilor, 11-12.11.2010 sunt zilele pentru rezolvarea contestaţiilor, deci, în principiu, pe 13 noiembrie 2010 ar trebui să se ştie cine va fi directorul Direcţiei Municipale de Cultură Constantin Brâncuşi.