Cea mai mare şi rentabilă companie din domeniul energetic din România trece prin momente foarte dificile. La nivelul oficial, situaţia precară din punct de vedere economic a companiei s-ar datora contractelor nerentabile cu “băieţii deştepţi” şi salariilor “nesimţite” ale angajaţilor. Cauzele sunt reale dar nu explică decât în parte cum colosul economic cu cea mai ieftină energie electrică de pe piaţă ar putea ajunge la faliment. Pentru că de asta este vorba, administrarea specială de acum are doar rolul de a evita un rău şi mare, adică falimentul.
Dacă nu ar fi an electoral mai că am fi dispuşi să acceptăm doar asemenea justificări, în atari condiţii lucrurile trebuie citite în această cheie. Mai exact, guvernanţii au luat o măsură corectă şi aducătoare de voturi-eliminarea “băieţilor deştepţi”-dar nu şi-au pregătit prea bine mişcările. A rezultat o situaţie nefirească în care compania nu a avut decât de suferit şi ca imagine dar şi financiar iar rezolvarea ar putea să treneze, cum de altfel se întâmplă pe malurile Dâmboviţei. De fapt, lucrul cel mai dificil pe care a trebuit să îl gestioneze Hidroelectrica în aceste luni a fost seceta cumplită care i-a înjumătăţit producţia, de aici necesitatea cumpărării energiei mai scumpe pentru onorarea contractelor. Aceste lucruri încă se desfăşoară pentru că rezilierea contractelor presupune o anumită perioadă de respectat.
Pentru Gorj, situaţia Hidroelectrica costă din punct de vedere economic şi social. Cele două hidrocentrale în construcţie din preajma oraşului Bumbeşti Jiu au termene de execuţie din ce în ce mai îndepărtate iar angajaţii Hidroconstrucţia(ACH) au plecat sau vor pleca acasă cu sutele. Nu ştim dacă lucrările de amenajare hidroenergetică vor mai continua, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj declara la începutul acestei săptămâni că există un răspuns favorabil. E vitală o asemenea măsură pentru că investiţiile au fost mari iar o posibilă conservare, de care se vorbeşte în aceste zile, ar însemna din experienţa anterioară, un dezastru.
Din nefericire, cazul Hidroelectrica ar putea însemna un nou eşec pentru Guvern. Executivul nu îşi poate asuma duritatea unor decizii în plină campanie electorală iar amânările s-ar putea să se dovedească o sabie cu două tăişuri. Specialiştii din cadrul acestei companii, inclusiv din cadrul sindicatelor de ramură, se tem că administrarea specială se face în direcţia privatizării. Nu poţi să nu te gândeşti la o asemenea idee mai ales că există pretendenţi. Cea mai bună variantă, agreată şi de finanţişti, ar fi scoaterea din administrarea privată pe fondul reeşalonării datoriilor. Altfel, la acest moment există riscul preluării companiei în contul datoriilor sau mai ştim noi ce altă monstruozitate. Cine are urechi de auzit?