Brâncuși pe mâna diletanților și a politicienilor

Zilele trecute am aflat  că Ministerul Culturii,  în mandatul actorului Mircea Diaconu,  va susține repatrierea osemintelor marelui Constantin Brâncuși. Ba, mai mult, se va investi în ruinele casei natale a sculptorului pentru a fi adusă în stadiul de al doilea muzeu sau ceva de acest gen pentru că  planurile nu par să se fi cristalizat cu adevărat. Toate sunt idei generoase dar care nu ar trebui să fie scoase pe gură de politicieni nici măcar în campania electorală. Dacă un Laurian Stănchescu își face imagine pe un asemenea demers, iar politicienii de la PDL (Rușeț, Davițoiu) la USL (Mircea Diaconu) îi țin isonul, Ministerul Culturii pare să nu știe pe ce lume se află.
Această instituție împreună cu Primăria Târgu-Jiu administrează defectuos zestrea brâncușiană de la Târgu-Jiu, opere inegalabile pentru care ne invidiază o lume întreagă, dar găsește bani pentru a investi în niște bârne, e adevărat cu valoare de simbol. În anii 70 când s-a făcut efortul pentru Casa Memorială, a-ți putut citi acest lucru în paginile noastre, conducerea de atunci a apreciat că rămășițele originale ale casei nu pot fi puse în circuitul turistic. Și dacă era greu atunci,și au trecut aproape patru decenii, acum este practic imposibil dacă nu vrem să aruncăm cu banii pe care nu-i avem. Unde mai punem faptul că sabotăm turistic Hobița până la momentul când un asemenea plan fantasmagoric ar putea fi pus în aplicare, străinii atâția cât sunt vor aștepta să vadă ceva care ar putea să nu se facă niciodată.
Apropo de (in)cultură, Constantin Brâncuși este un cetățean francez din vina autorităților românești de la vremea aceea dar a fost înmormântat cu voia sa la Paris. Că se inventează acum declarații la o oră sau două înaintea morții, că politicienii de pe malul Dâmboviței și de pe malul Senei vor fi ca frații, toate vor fi de prisos. Inegalabilul Brâncuși va rămâne să își doarmă somnul de veci pe pământ francez, țara sa de adopție, așa cum spun legile în vigoare. Asta dacă nu va apare un nou testament care să spună altceva decât cel cunoscut. De fapt, nici ”valorile” care se luptă pentru repatriere nu cred serios într-o asemenea variantă, cea mai bună dovadă e că nimeni nu a luat în calcul unde ar trebui să fie mormântul. Poate la Hobița printre buruienile neatinse cu anii de pe mormintele părinților?
Se vorbește mult de Brâncuși în ultimii ani și mai ales la Târgu-Jiu, se dau lupte greu de înțeles și de aplanat chiar  în lumea presei locale, toată lumea crede că se pricepe la Brâncuși și are ceva de spus, principala problemă rămâne   că am rămas ”tot săraci și proști” cum ne lăsase sculptorul acum un secol. Centrul ”Brâncuși” va organiza un nou concurs de manager, va angaja un nou director iar acesta va fi făcut arșice mai mult sau mai puțin întemeiat. Cei care contestă, și sunt nume grele din presa și cultura gorjeană, ar trebui să se gândească foarte serios dacă nu ar trebui să lase piatra și să se implice direct în valorificarea acestui tezaur. Altfel, trăim doar mitul lui Sisif mereu și mereu!

3 Comments on “Brâncuși pe mâna diletanților și a politicienilor”

  1. ” Valorile ” care vor sa-si faca publicitate pe seama Repatrierii osemintelor lui Constantin Brancusi, proiect initiat de poetul Laurian Stanchescu , membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania , ( chiar credeti ca un astfel de om are nevoie de „publicitate” pe seama lui Brancusi pentru a fi „cineva”? studiati-i opera , premiile , cu alte cuvinte , cv-ul )noi suntem o mana de oameni care chiar credem in acest proiect. Nu , domnule George Somacu nu noi suntem de criticat ci cei care-si uita valorile , inaintasii si isi amintesc de ei doar cand pot lovi in altii , prea mari si prea superiori , in adevaratul sens al cuvantului , pentru a putea fi atacati altfel decat lovind sub centura. Si cine sunteti dumneavoastra domnule George Somacu , cine va da dreptul de a le intrezice copiilor si nepotilor nostri sa se mandreasca cu un asa ilustru inaintas precum Brancusi. Noi nu cerem altceva decat indeplinirea ultimei dorinte a lui Brancusi. Dar dumneavoastra? De ce ne luati . aprioric , dreptul de a incerca si a REUSI , pentru ca vom reusi. Nu suntem motivati de interese meschine , avem sufletul curat si un om mare langa noi pe care il urmam pentru ca asta simtim si credem .Dumneavoastra in ce credeti , domnule George Somacu? In NIMIC. Cu stima Alexandra Dagdelinis

  2. Să înţeleg că „valorile” de care vorbea doamna din postarea anterioară cred că mormântul lui Brâncuşi din cimitirul Montparnasse nu ne face mândri de Brâncuşi? Şi că doar reînhumarea în pământul românesc, subliniez că imposibilă din punct de vedere juridic şi moral, este dorinţa lui Brâncuşi? Domnul membru al Uniunii Scriitorilor pe care nu îl cunoştea nimeni până la acest caz nu e nici măcar originar, Ion Mocioi-un om de cultură mai reprezentativ pe această problemă-a rostit primul o asemenea aberaţie. Brâncuşi trebuie studiat, apreciat, venerat dar lăsat în pace de cei care „nu au nimic a spune”.

  3. Aveti dreptate D-le Cornel Samacu.Lasati-l pe Brancusi, sa se ohihneasca in pace unde este si mai bine curata-ti buruienile de pe mormantul parintilor din Tg.Jiu. Aceasta ar fi un gest de respect pentru memoria maestrului Brancusi.

Comments are closed.