Ambulanța Gorj împrumută medici cu anul

Loading

Doi medici de la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj sunt plecați la muncă în străinătate, dar posturile lor sunt blocate, iar banii sunt împărțiți de ceilalți medici care le țin locul. Este vorba despre Roxana Hodoboc, care lucrează de șase ani în străinătate și de Călin Neamț, care are și el doi ani de când și-a găsit loc de muncă în afara granițelor țării, iar exemplul lor pare să-i tenteze și pe alți colegi.

Medicii de la ambulanță, încurajați să plece în străinătate, prin păstrarea posturilor
Medicii de la ambulanță, încurajați să plece în străinătate, prin păstrarea posturilor

Folosindu-se de o legislație lacunară și de un regulament făcut, potrivit legii, de comitetul director al SAJ Gorj, cei doi medici au plecat la muncă în străinătate, dar nici la posturi nu renunță.  Ei au această posibilitate, pentru că lucrează o lună pe an la locul de muncă, exact când sunt în vacanță pe postul din străinătate, după care 11 luni își iau concediu fără plată în România și pleacă.
Fostul director al instituției, Marinică Niculescu, a declarat pentru Vertical că nu a fost de acord cu această practică, motiv pentru care a discutat cu colegii și făcuse un proiect de regulament care să nu mai permită acest tertip, ce-i lasă pe gorjeni fără destui medici pe ambulanțe: „Am vrut să le limitez la doi ani, perioadă în care aceștia trebuiau să-și clarifice situația, să se hotărască dacă rămân la noi sau pleacă detot în străinătate.  Această propunere urma să fie votată în consiliul director, cu avizul, la început cu drept de veto, ulterior consultativ al sindicatelor, pentru că s-a schimbat legea. Nu știu dacă propunerea mea o va mai pune cineva în aplicare.”
Actualul director al SAJ Gorj, Dan Vâlceanu, spune că așa permite legea, plus că riscă, dacă cei doi medici își dau demisia, posturile să fie desființate. ”Potrivit legii date de Guvernul Emil Boc, care este în vigoare, trebuie să plece 7 fucnționari publici ca să fie angajat unul. Deci am pierde aceste două posturi de medici, care așa sunt bugetate, iar banii se duc la cei 15 medici pe care îi mai avem pe ambulanță, care fac ore suplimentare ca să acopere și cele două posturi. Lor le convine, însă, că le cresc salariile. Oricum, alte județe au mai puțini medici…”
Directrorul SAJ Gorj spune că, oricum, avea derogare să scoată la concurs un alt post vacant și nu a venit nici un medic la concurs, așa că nici pe postul celor doi plecați în străinătate nu crede că ar veni cineva, pe perioadă determinată. În concluzie, banii se împart între medicii rămași, iar cei plecați au locuri călduțe dacă se hotărăsc să se întoarcă.
Totuși, directorul SAJ Gorj a declarat că, la ultima întrunire a comitetului director, celor doi medici li s-ar fi prelungit concediul fără plată doar cu 6 luni și li s-ar fi cerut să-și clarifice situația. Mai mult, acesta spune că va propune, la rândul său, modificarea regulamentului intern, una dintre modificări fiind limitarea perioadei în care medicii pot sta în concediul fără plată.