Ambasadorul Poloniei, în Gorj

ambasadorul-poloniei-gorjMarți, 25 martie 2014, a avut loc vizita la Târgu-Jiu a Excelenţei Sale Marek Szczygiel, ambasador al Poloniei în România. Printre activităţile programate s-au numărat inaugurarea expoziţiei „În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna” la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, vizita de comemorare a eroilor polonezi din cel de-al Doilea Război Mondial la Cimitirul Municipal, vizitarea ceasului solar polonez şi a mânăstirii Tismana (unde a fost păstrată, în timpul războiului, o parte a tezaurului statului polonez, cu care ne învecinam în perioada respectivă).

La acţiunea desfăşurată la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” a fost invitat şi un grup de elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, care derulează un proiect de tip Comenius Bilateral cu titlul „BRIDGE ACROSS COMMON EUROPEAN CULTURAL HERITAGE”, avându-i ca parteneri pe cei de la I Liceum Ogólnokształcące
Im. Gen. Josef Bema din Ostrołęka, Polonia.
Proiectul, cu o perioadă de implementare de doi ani, are ca principale obiective redescoperirea vechilor valori culturale din regiunile de provenienţă ale instituţiilor implicate şi promovarea lor ca valori culturale autentice şi de actualitate, la care se adaugă identificarea punctelor comune în evoluţia socio-culturală şi istorică a celor două popoare. Aceste obiective vor fi realizate cu ocazia mobilităţii din perioada 25 mai – 04 iunie 2014, odată cu sosirea a 24 de elevi şi profesori din Polonia. În anul şcolar viitor, grupul din România, cu o componenţă similară, va pleca în Polonia. Cele două vizite de lucru vor fi completate de o serie amplă de alte activităţi legate de tema proiectului, pe care fiecare şcoală le va desfăşura individual. În acest sens, Excelenţa Sa Marek Szczygiel a invitat grupul Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” într-o vizită oficială la Ambasada Poloniei în România.