1 Decembrie sărbătorit la Tismana

Ziua de 1 Decembrie este o zi mare pentru această ţară, pentru poporul român: ziua în care românii şi-au recăpătat demnitatea şi ţara cuprinsul ei adevărat. Ziua Naţională a României, aduce din nou în prim plan nevoia de a trezi în fiecare dintre noi mândria de a fi cetăţeni ai acestei ţări şi cunoaşterea identităţii naţionale de către cei mai mici şi mai mari cetăţeni ai României.

1-decembrie-tismanaChiar dacă facem parte din marea familie a ţărilor europene nu trebuie să uităm ceea ce ne deosebeşte ca naţiune de celelalte state şi ceea ce ne reprezintă: însemnele naţionale, portul popular, limba dulce pe care o vorbim şi trecutul  ţării noastre. Cu prilejul aniversării a 93 de ani de la marea sărbătoare a Reîntregirii Neamului Românesc din 1 Decembrie 1918, Ziua Naţională a României, această mare sărbătoare sufletească şi pentru preşcolarii şi elevii de la Grupul Școlar Industrial Tismana, alături de cadrele didactice de aici şi părinţii copiilor cât şi autorităţile locale, s-a marcat la Tismana începând cu o zi mai devreme, mai precis 30 noiembrie 2011, la Monumentul Eroilor din centrul Oraşului Tismana. La debutul manifestării s-a intonat Imnul Național al României -„ Deşteaptă-te Române!”, urmat de depunerea unei coroane de flori din partea autorităţilor locale. A urmat cuvântul directorului GSI Tismana care a fost citit de către Doamna profesor Buzianu Mariana şi cuvântul Domnului Primar Buzianu Costel. În prezenţa unui auditoriu variat, a urmat un frumos program de versuri, alături de momente de lectură: „Visul împlinit” de Lucian Blaga, toate rostite de preşcolarii şi elevii şcolii, dar şi frumoasele noastre cântece patriotice pe care parcă astăzi le auzim mai rar: „Treceţi batalioane romane Carpaţii”, dar şi „Aşa-i românul”,  sau „Noi suntem romani”, etc., program artistic pregătit de doamnele:Croitoru Camelia, Șendroiu Mădălina, Luculescu Ileana şi Buzianu Mariana. Nu au lipsit de la manifestare nici steguleţele confecţionate de copiii preşcolari în cadrul activităţii practice – „Domeniul Om şi societate”, dar nici fundiţele cu tricolorul ţării din piept sau panglica de pe căciula de astrahan a micuţilor, toate astea ca să arătăm că suntem români adevăraţi încă de mici şi că ne respectăm portul dar şi graiul nostru romanesc. Cei mai buni elevi,care îndrăgesc istoria , primesc ca recompensă o excursie  la Alba Iulia de 1 Decembrie, ca în fiecare an de câţiva ani încoace,însoţiţi fiind de profesorul lor de istorie Prof. Croitoru Mircea şi alte câteva cadre didactice, aceasta fiind şi o modalitate de a motiva învăţarea şi de a cultiva sentimente în spiritul iubirii de neam şi de ţară. Pe parcursul întregii săptămâni prin Proiectul tematic ,,Ţară mandră –ROMANIA”am urmărit să dezvoltăm copiilor  cunoştinţe despre ţară, judeţul şi oraşul  în care locuiesc, precum şi stimularea curiozităţii despre trecutul glorios al neamului românesc, cunoaşterea unor elemente de istorie, geografie, religie care definesc portretul spiritual al poporului român. „Trăiască România dodoloaţă ! ”.

CROITORU CAMELIA

One Comment on “1 Decembrie sărbătorit la Tismana”

  1. Citesc cu drag tot ce se publica in ziarul Vertical, mai ales despre istoria reala ale acestor plaiuri de mare intindere si valoare ale Olteniei unde m-am nascut, crescut si educat de niste parinti, romani sadea (Turcesti – Mateesti – Valcea).
    Scriu si eu cate ceva despre locurile mele natale. Poate vom realiza o colaborare in folosul exclusiv al Olteniei noastre …
    Dumitru Iuga, Bucuresti, tiiu2001@yahoo.com

Comments are closed.