Clasa I obligatorie de la 7 ani

În premieră, în anul școlar viitor, toți elevii de șase și șapte ani pot merge la școală
În premieră, în anul școlar viitor, toți elevii de șase și șapte ani pot merge la școală

În aceste zile, Inspectoratul Școlar Județean Gorj desfășoară o acțiune de monitorizare a clasei I actuale-pe structuri de vârstă și număr-pentru a pregăti anul școlar viitor. Începând cu anul școlar 2012-2013, copiii care au mai puțin de 7 ani nu vor mai putea fi înscriși la clasa I, potrivit amendamentelor aduse Legii Educației Naționale care intră în vigoare la 1 septembrie 2012.
Inspectoratul Școlar Județean Gorj dă o atenție sporită claselor de început de ciclu, mai ales că în 2012 intră în sistem atât clasa pregătitoare cât și clasa I. În acest sens s-a stabilit deja unde vor funcționa clasele pregătitoare și câte vor fi acestea, toate aceste clase ținând de învățământul primar.

La șase ani la clasa pregătitoare
Față de anii trecuți sunt câteva schimbări de care părinții ar trebui să țină cont.  Mai întâi,  părinții copiilor care nu vor împlini șapte ani până la începutul anului școlar viitor vor avea de ales între  grupa pregătitoare și clasa I, în condițiile legii. Așa cum ne declara Justin Sebastian Paralescu, inspector școlar general al județului Gorj, ”ISJ Gorj are obligația de a asigura posibilitatea pentru copiii care au împlinit vârsta de șase ani să înceapă clasa pregătitoare, iar pentru cei mai mari să înceapă clasa întâi. Din acest punct de vedere avem identificate atât spațiile cât și posturile didactice necesare”.
Același Justin Paralescu ne-a declarat: „Legea Educației Naționale spune foarte clar: toți cei care sunt născuți până la începutul anului școlar, așadar 1 septembrie, și au vârsta de șase ani, vor începe clasa pregătitoare. Ceilalți, care sunt născuți în perioada următoare, până la sfârșitul anului, pot opta în funcție de dezvoltarea  copilului”.
Legea nr. 1/2011 – Legea Educaţiei Naţionale – prevede ca măsură introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar. Aceasta va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013. În anul şcolar 2011-2012, copiii de 6 ani au putut  fi înscrişi atât în grupa pregătitoare, cât şi în clasa I, în conformitate cu normele metodologice aflate în vigoare. Se precizează următoarele: copiii de 6 ani, care în anul şcolar 2011-2012 vor fi înscrişi la grădiniţă în grupa mare, vor fi înscrişi în anul şcolar 2012-2013 în clasa I; copiii de 5 ani, care în anul şcolar 2011-2012 vor fi înscrişi la grădiniţă în grupa mare, vor fi înscrişi în anul şcolar 2012-2013 în clasa pregătitoare; în anul şcolar 2011-2012, toţi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 decembrie 2011 pot fi înscrişi fie la şcoală, fie la grădiniţă.