„Apa și viața”, expoziție Nicolae Filiș

expozitie-FilisMuzeul Județean Gorj găzduiește, începând din data de 6 decembrie 2011, expoziția de fotografie „Apa și viața” a lui Nicolae Filiș. Deși s-a dedicat științelor exacte, fiind profesor de matematică, acesta a făcut o pasiune pentru fotografie, expunând, de-a lungul timpului, în saloane de fotografie din cele mai importante orașe ale României.
Cum natura îl atrage ca un magnet, ea este, cel mai des, subiectul fotografiilor lui Nicolae Filiș, dovadă și expoziția vernisată în aceste zile la muzeu. Sala a fost plină, nume importante ale artei și culturii Gorjului fiind prezente la eveniment.
Nicolae Filiş este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România din anul 1978. A pus bazele unui cerc de fotografie școlar în Țara Hațegului, la Sânpetru, unde a fost repartizat ca profesor în 1970, după ca a absolvit facultatea de matematică. El spune că a început să-l preocupe fotografia de când era în clasa a IX-a, la liceul din Novaci. Studiul fotografiei artistice începe în Africa, unde petrece trei ani din viaţă ca profesor. Acolo pune pe picioare un laborator foto, împreună cu doi colegi francezi, abordând fotografia din punct de vedere artistic și profesional.