„Tu alegi”, o şansă pentru tineri

Asociaţia EUROPROTECTOR, cu sediul în Craiova, implenentează în perioada mai- octombrie 2009, în Gorj, proiectul „Tu alegi”, care se adresează tinerilor. Proiectul e finanţat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acţiune şi are drept scop ca tinerii să devină capabili să realizeze ei înşişi proiecte de educaţie pentru sănătate în comunităţile de romi.

Tinere rome învaţă să folosească calculatorul
Tinere rome învaţă să folosească calculatorul

Iniţiatorii acestui proiect sunt 5 tineri din Tg. Jiu – 2 studente de etnie romă (una dintre acestea fiind coordonatoarea proiectului), o tânara romă din interiorul comunităţii şi 2 masteranzi români. Participantii (31 tineri romi şi români din judetul Gorj) şi-au propus ca, prin implementarea proiectului, să devină capabili să realizeze proiecte de educaţie pentru sănătate în comunităţile de romi. Obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea capacităţii manageriale a participanţilor; dezvoltarea abilităţilor de comunicare ale participanţilor; creşterea niveluilui de informare a participanţilor în domeniul sănătăţii reproducerii. În aceste zile, tinerii participanţi la proiect au început prin a cunoaşte tainele calculatorului, constatându-se diferenţe destul de mari între cunoştinţele pe care le au unii şi alţii. Cele mai impresionate au fost tinerele rome, cae au avut ocazia să înveţe cum se utilizează un calculator, pentru corespondenţa electronică, pentru scrierea unei cereri şi, în curând, vor învăţa cum se scrie un proiect pe sănătate.

Cunoştinţe de engleză
Grupul ţintă al proiectului, format din tineri romi şi români, au, de asemenea, ocazia să obţină cunoştinţe elementare de limba engleză, pemtru a reuşi să utilizeze calculatorul, tinerii având ocazia să înveţe unii de la aţii dar şi să interacţioneze între ei, să se cunoască şi să înveţe să lucreze în echipă. În aceastgă primă fază a proiectului, ei îşi vor dezvolta abilităţile persoanle, urmând să le folosească pentru a învîţa să aplice pentru finanţările care se adresează tinerilor.