Începând cu acest an, 62 de şcoli gorjene cu personalitate juridică vor fi conectate la Internet cu bandă largă printr-un program de finanţare europeană. Început încă din 2007, procesul de conectare la Internet în bandă largă a şcolilor româneşti urmează să se desfăşoare în două etape. Acest proiect a fost demarat la finele lunii noiembrie 2009.
În prima etapă vor fi conectate la Internet în bandă largă şcolile aflate în zone acoperite de reţele de comunicaţii, iar bugetul necesar pentru finanţarea acestei acţiuni va fi asigurat din bugetul de stat. În a doua etapă vor fi conectate la Internet în bandă largă şcolile aflate în zone în care accesul la reţelele de comunicaţii este mai dificil. Bugetul necesar pentru finanţarea acestei a doua etape a procesului va fi asigurat din fonduri structurale.Conexiunea la Internet în bandă largă furnizată va fi de 2 Mb/secunda şi vor fi eligibile toate şcolile care nu beneficiază de o astfel de conexiune. Estimările arată că vor fi conectate la Internet în bandă largă 21.000 de şcoli de pe întreg teritoriul României, dintre care 62 în judeţul Gorj.
Inspectorul şcolar general Justin Paralescu a anunţat săptămâna trecută că “în urma discuţiilor purtate în data de 26.11.2009, între reprezentanţii MECI şi reprezentanţii ISJ Gorj cu privire la proiectul “Internet în şcoala ta. Conectarea la internet broadband a unităţilor şcolare din regiunea Sud-Vest” , vă informăm că acest proiect a fost lansat în data de 23.10.2009.”
Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 12 luni, însă nu s-a comunicat data exactă în care va începe implementarea. Unităţile de învăţământ care vor beneficia de acest proiect sunt doar unităţile cu personalitate juridică.
Obiectivul general vizează creşterea calităţii procesului de învăţământ cu asigurarea respectării politicilor Uniunii Europene şi a legislaţiei naţionale în ceea ce priveşte principiul dezvoltării durabile şi a egalităţii de şanse.
Potrivit lui Justin Paralescu, obiectivele specifice au în vedere următoarele: creşterea numărului de elevi care au acces la internet broadband; creşterea numărului de profesori care au acces la internet broadband; creşterea numărului de unităţi şcolare care beneficiază de conexiune la Internet broadband; formarea conpetenţelor aplicative de utilizare a conexiunii la internet broadband pentru personalul unităţilor şcolare; consolidarea infrastructurii IT la nivelul unităţilor şcolare.