Uniunea Europeană încearcă să arbitreze problemele de la Chişinău

Loading

Uniunea Europeană (UE) va face prima vizită în Republica Moldova pentru stabilizarea politică a ţării. Anunţul a fost făcut pentru data de 22 aprile 2009, la o zi după ce Comisia Electorală Centrală a anunţat că, în urma renumărării voturilor, rezultatele alegerilor rămân neschimbate.

Renumărarea voturilor din Republica Moldova a confirmat rezultatele iniţiale
Renumărarea voturilor din Republica Moldova a confirmat rezultatele iniţiale

UE va încerca să obţină un acord înainte de lansarea Parteneriatului estic, care va avea loc luna viitoare, iniţiativă menită să promoveze stabilitatea la graniţele estice ale UE.
Premierul Cehiei (ţară care asigură preşedinţia UE), Mirek Topolanek, va încerca să-i aducă la aceeaşi masă pe susţinătorii preşedintelui comunist Vladimir Voronin şi partidele din opoziţie, care nu acceptă rezultatul alegerilor legislative.
Comisia Electorală de la Chişinău a anunţat, pe 21 aprilie 2009, că renumărarea voturilor, cerută de opoziţie, nu a schimbat prea mult rezultatul scrutinului din 5 aprilie 2009, când partidul comunist a câştigat alegerile cu 49% din voturi şi a obţinut 60 de locuri, cu unul mai puţin decât numărul necesar pentru numirea preşedintelui.
După renumărarea voturilor, comuniştii rămân cu 60 de mandate
În urma renumărării buletinelor de vot, din alegerile parlamentare care au avut loc pe 5 aprilie în Republica Moldova, comuniştii rămân cu 60 de mandate, cu unul mai puţin decât majoritatea dorită, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC).
Potrivit datelor CEC, Partidul Comuniştilor din R.Moldova a acumulat 49,48% din voturi, Partidul Liberal-13,13%, Partidul Liberal Democrat din Moldova-12,43% şi Alianţa ” Moldova Noastră”-9,77%.
Parlamentul va avea următoarea configuraţie, în urma distribuirii mandatelor: PCRM-60 de locuri, PL şi PLDM câte 15 locuri, iar AMN-11 locuri.
Comuniştii nu au anunţat încă cine va fi candidatul pe care îl vor propune să ocupe funcţia de şef al statului.
Vladimir Voronin nu mai are dreptul să candideze pentru cel de-al treilea mandat consecutiv, el fiind la conducere de opt ani.

Moldovenii au ieşit în stradă, acuzându-i pe comunişti de fraudarea alegerilor
Moldovenii au ieşit în stradă, acuzându-i pe comunişti de fraudarea alegerilor

În comparaţie cu rezultatele din 8 aprilie, singura modificare este scăderea cu 0,01% din voturi, la Partidul Liberal.

Invalidarea, improbabilă

Conform Constituţiei, data limită până la care preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova trebuie să convoace noul Parlament este 5 mai 2009, după cum susţine Igor Botan, directorul Asociaţiei pentru Democraţia Participativă (ADEPT).
Acesta susţine că este foarte puţin probabilă invalidarea alegerilor din 5 aprilie, la cererea opoziţiei.
Cei trei membrii CEC, din cei nouă, Nicolae Gârbu, Mihai Buşuleac şi Vasile Gafton, au declarat că au depistat încălcări grave în timpul verificării proceselor verbale, care ar putea să fie calificate drept fraude.
Nicolae Gârbu, a spus că un număr major de semnături ale unor membri ai birourilor  nu coincid cu semnăturile aceloraşi membrii de pe procesele verbale întocmite pe 15 aprilie, la renumărarea voturilor.
În urma transmiterii de către CEC a proceselor verbale, precum şi a contestaţiilor şi informaţiilor acumulate, Curtea Constituţională urmează să se pronunţe, în termen de 10 zile, în validarea alegerilor şi a mandatelor de deputat.