Stațiunea Rânca, la răscruce de drumuri

Loading

Rânca, cea care nu este, de fapt, o staţiune, ci o zonă de la marginea Novaciului şi o altă zonă de la marginea Băii de Fier, e şi la propriu şi la figurat la răscruce de drumuri. O dată pentru că două drumuri au fost asfaltate, special, pentru dezvoltarea zonei şi apoi pentru că primăriile celor două localităţi se luptă pe ea. Supăraţi că banii investiţi în drumuri, telescaun, reţea de apă, canalizare şi staţie de epurare sunt blocaţi din cauza asta, consilierii judeţean au dat termen 25 iulie consilierilor locali şi primarilor din cele două localităţi să cadă la pace.

Telescaunul de la Rânca, aproape gata, dar fără administrator
Telescaunul de la Rânca, aproape gata, dar fără administrator

Sute de milioane de euro s-au investit în Transalpina (DN67 C), care pleacă din Rânca şi trece munţii în Ardeal, în Drumul de sub munte, care leagă Europeanul 79 de Novaci, prin Curtişoara, instalaţia de telescaun de sub Păpuşa, reţeaua de apă, canalizare şi staţia de epurare, adică stăm foarte bine la capitolul infrastructură, ude în toată România se ţipă că se stă jalnic şi tot degeaba. Lucrările sunt aproape gata, numai că, dacă la drumuri nu sunt probleme, iar turiştii pot veni din toate colţurile ţării şi ale lumii, la celelalte trei investiţii sunt probleme. Nu la execuţie, ci la punerea în funcţiune, pentru că de realizat s-au realizat aproape integral.

Termen limită
Problema este arhicunoscută. A fost un proiect pe programul PHARE 2006, pentru canalizare-staţie de epurare şi domeniu schiabil cu telescaun, iar când a fost la depunerea proiectului, partenerii s-au înţeles. E vorba despre Primăria Novaci, care e lider de proiect, Primăria Baia de Fier şi Consiliul Judeţean Gorj. Acum, însă, la tăierea panglicii, când trebui recepţionată lucrarea, iar constructorii se tot roagă de autorităţi să vină cei care vor face exploatarea ca să înveţe ce au de făcut, nu se găseşte entitatea care să preia şi să administreze investiţiile. Asta pentru că cele două primării au nişte neînţelegeri, legate de hotarul dintre Novaci şi Baia de Fier. Ca să calmeze spiritele şi să pună ţara la cale, Consiliul Judeţean Gorj s-a întrunit, săptămâna trecută, chiar la Rânca, invitând la şedinţa lărgită pe care a organizat-o acolo consiliile locale Novaci şi Baia de Fier, în frunte cu primarii. După discuţii multiple, s-a stabilit ca cele două primării să lase la o parte cearta şi să propună o soluţie comună, pentru intrarea lucrurilor pe făgaş normal. Atunci, s-a stabilit ca data limită pentru găsirea soluţiei să fie  25 iulie 2011. De asemenea, s-a pus în discuţie să se înceapă demersurile pentru ca Rânca să fie declarată staţiune, de interes naţional.

Declaraţii
Primarul comunei  Baia de Fier, Constantin Mihuţescu,  a pus de la început piciorul în prag, la şedinţa comună de la Rânca, spunând clar că, dacă nu se respectă hotarul pe care el îl crede corect, nu va fi de acord cu nimic: „Vă spun de la început, dacă nu se respectă hotarul, nu se va face nimic. Nu sunt de acord nici cu declararea staţiunii nici cu altceva.”
Mult mai conciliant, primarul oraşului Novaci, Pantelimon Todea,  ne-a declarat zilele trecute că, totuşi, se va găsi o soluţie: „După şedinţa de la Rânca, la care ne-am angajat ca până la data de 25 iulie 2011 să găsim o soluţie comună, am continuat demersurile. La propunerea Consiliului Local Baia de Fier, Consiliul Local Novaci s-a întrunit şi a decis să fie de acord ca să se constituie o comisie comună, din care eu n-am de gând să fac parte şi sper că nici primarul de la Baia nu va merge. Să meargă la faţa locului şi să ia o decizie, care să deblocheze situaţia.”
La un moment dat, la şedinţa comună de la Rânca s-a discutat ca Salvamontul să fie cel care să preia, provizoriu, administrarea celor două investiţii, pentru a se putea face recepţia şi autorizarea acestora. Printre cei mai mari susţinători ai acestei idei s-a aflat chiar primarul comunei Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, iar primarul de la Novaci, Pantelimon Todea, nu a părut că nu ar fi de acord. Se pare, însă, că acest lucru nu este posibil, potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean Gorj : „Aşa ceva nu e posibil. Pentru cele două activităţi, de transport pe cablu şi canalizare – epurare e nevoie de mult personal, care să deservească pe două schimburi, în meserii de lăcătuşi şi altele. În primul rând, oamenii mei sunt puţini şi abia fac faţă la operaţiunile de salvare, iar apoi nu sunt pregătiţi în domeniu. Apoi, noi suntem un serviciu public, în timp ce telescaunul va face activitate economică, deci din nou nu se potriveşte. Plus că, noi, Salvamontul, suntem organ de control pentru domeniile schiabile, aşa că am intra în conflict de interese dacă am fi şi administratori de pârtie şi controlori.”
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Gorj, s-a declarat, totuşi, încrezători că se va găsi o soluţie: „Am stabilit de comun acord cu cei doi primari că, până la 25 iulie vor veni împreună cu o soluţie. Nu putem lăsa atâţi bani investiţi să nu intre în serviciul cetăţenilor.”
La rândul său, consilierul judeţean Gheorghe Orzan spune că e momentul ca, chiar şi politic, consilierii locali de la Novaci şi Baia de Fier să fie forţaţi să voteze în folosul comun şi nu potrivit unor interese care, cu siguranţă nu sunt ale judeţului.