Proiectul „De la maşina cu aburi la robotul industrial” la ora bilanţului

Loading

În perioada 1 martie-31 octombrie 2012, Colegiul Tehnic Nr. 2 Tg-Jiu implementează proiectul De la maşina cu aburi la robotul industrial. Proiectul are o valoare de 15 mii de lei şi este realizat cu sprijinul Fundaţiei Centrul Educaţia 2000+, în cadrul proiectului Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru  şcoli în dificultate! finanţat de Fundaţia Soros România prin programul  Fondul de Urgenţă.

Elevii s-au arătat foarte interesați de cele propuse în proiect
Elevii s-au arătat foarte interesați de cele propuse în proiect

La ora bilanţului ne uităm deja cu nostalgie spre trecut, dar cu încredere spre viitor… Elevii noştri au crescut odată cu proiectul, sunt cu 8 luni mai mari, mai bogaţi în experienţe, mai înţelepţi, cu 8 luni mai prieteni.
Să ne amintim de unde am pornit: Accesul la educaţie este o problemă pentru mulţi copii din şcoala noastră. Sărăcia sau separarea de părinţii plecaţi la muncă în străinătate poate duce la deteriorarea conduitei, scăderea performanţelor şcolare sau chiar la abandon școlar.
Am pornit la drum 40 de elevi aflaţi în situaţie de risc social, dar cu conduită şcolară bună, capabili de progres, partenerul nostru CJRAE Gorj, peste 20 de cadre didactice, părinţi, parteneri din comunitate.
Bilanţul  este îmbucurător:40 de elevi beneficiari direcţi ai proiectului – liberi să  facă alegeri potrivite realităţii personale;10 activităţi realizate: prezentări, întâlniri cu părinţii şi reprezentanţi ai instituţiilor locale, ateliere de creaţie din materiale naturale, campanii de voluntariat şi conştientizare, cerc tehnico-ştiinţific, două excursii, seara SF, articole în revista şcolii şi în presa locală, activitate pe site-ul şcolii; peste 20 de cadre didactice implicate – cu o altă viziune asupra prezentului şi viitorului; Expoziţii, un album, jurnalul proiectului.
Discuţiile cu beneficiarii direcţi, cu profesorii participanţi şi cu părinţii elevilor implicaţi în proiect au relevat faptul că obiectivele stabilite la început de drum au fost atinse, marele câştig fiind al elevilor.
La ora bilanţului, numărăm realizările proiectului, definitivăm ultimele detalii şi ne pregătim pentru sesiunea finală de prezentare: rezultatele noastre dorim să le facem cunoscute pentru a-i încuraja pe cei care doresc să schimbe ceva, să ajute, să dezvolte, să unească, să stimuleze, să motiveze… Şi acestea sunt doar câteva dintre verbele care au definit echipa noastră de proiect, o echipă frumoasă care a strâns laolaltă elevi şi profesori.
În data de 31 octombrie 2012, ultima zi de implementare oficială, îi aşteptăm pe toţi cei care doresc să le împărtăşim din experienţele noastre, să schimbăm idei şi bune practici şi, de ce nu, să găsim împreună oportunităţile derulării unui nou proiect.
Prin realizarea obiectivelor propuse, eforturile investite sunt deja răsplătite şi suntem convinşi de faptul că experienţa acumulată în cadrul proiectului De la maşina cu aburi la robotul industrial  va fi o cheie a succesului în viitorul tuturor celor implicaţi.


Codruța Nicoleta Bîzocu
Gabriela Teodora Băbeanu