Programul „Alege-ţi drumul!” din anul școlar 2012-2013

Loading

Ministerul Educaţiei demarează din anul şcolar 2012/ 2013, Programul „Alege-ţi drumul!”. Acest program  care va fi lansat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului începând cu anul şcolar 2012/2013, înseamnă relansarea învăţământului profesional şi este gândit pentru a oferi tinerilor şansa de a primi o pregătire profesională. Pentru anul şcolar viitor, majoritatea liceelor tehnologice din Gorj vor dispune de clase de învăţământ profesional.

Învăţământul românesc a realizat că nu se poate să funcţioneze dacă nu se învaţă şi meserii
Învăţământul românesc a realizat că nu se poate să funcţioneze dacă nu se învaţă şi meserii

Programul „Alege-şi drumul!”se adresează tinerilor care doresc să devină buni meseriaşi, care caută integrarea într-o companie de succes şi care vor să devină independenţi din punct de vedere financiar. Programul intitulat ‚Alege-ţi drumul!’, înseamnă relansarea învăţământului profesional şi este gândit pentru a oferi tinerilor şansa de a primi o pregătire profesională, pe durata a doi ani, în vederea dobândirii unei calificări. În această perioadă există posibilitatea de a parcurge disciplinele pentru învăţământul obligatoriu, dar şi modulele de pregătire de specialitate pentru calificarea profesională.
În acest program se vor putea înscrie elevii înscrişi deja în clasa a IX-a a liceului, cei care au finalizat clasa a IX-a sau cei care au absolvit deja Şcoala de arte şi meserii.
‚Finalizarea programului va conduce la dobândirea unui certificat de calificare profesională valabil atât în România, cât şi în întreaga Uniune Europeană. Alături de acesta, se va obţine şi certificatul de absolvire a învăţământului obligatoriu, în baza căruia absolventul se va putea înscrie ulterior la cursurile învăţământului liceal. O altă veste bună este faptul că MECTS a accesat fonduri europene prin care va putea asigura o bursă lunară în cuantum de 200 lei pentru un număr de aproximativ 8.000 de elevi.
Pregătirea în învăţământul profesional se va desfăşura atât în şcoală, cât şi la angajator, astfel că în primul an, 60% din timp va fi dedicat orelor de practică efectuate la angajator, pentru ca în ultimul an, procentul acestora să crească la 75%. Mai mult, angajatorii îşi vor putea selecţiona din timp viitorii angajaţi, care vor veni în fabrici sau ateliere, gata adaptaţi la atmosfera de fabrică şi vor putea atinge în foarte scurt timp performanţe optime la locurile lor de muncă.