Profesorii din Motru şi omologii lor din Europa

Loading

Cadre didactice din 5 ţări s-au aflat in vizita la Motru într-un proiect COMENIUS
Cadre didactice din 5 ţări s-au aflat in vizita la Motru într-un proiect COMENIUS

Colegiul Tehnic Motru este implicat într-un proiect de parteneriat şcolar multilateral Comenius, cu titlul „The European Tradesman”, împreună cu şcoli similare din Belgia, Germania, Cipru, Cehia si Grecia. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii. Cu două luni în urmă a avut loc prima reuniune de proiect în Thessaloniki, Grecia, la care au participat cadre didactice din cele şase ţări partenere.
În perioada 8-12 noiembrie 2010 a avut loc prima reuniune de proiect, în Thessaloniki, Grecia, la care au participat cadre didactice din cele şase ţări partenere. Colegiul Tehnic Motru a fost reprezentat de  profesoarele   Ramona-Maria Lungu- coordonator de proiect, şi Rocselana-Maria Gîlcescu – membru în echipa de proiect. Rolul acestei întâlniri a fost de a  cunoaşte partenerii, de a prezenta produsele realizate de către echipa din Cipru (prezentare Power-point a unui modul pe tema „Echipamente de măsurare şi testare”, în limba engleză) şi de a distribui sarcinile de lucru pentru fiecare echipă parteneră.
„The European Tradesman” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, CT Motru  beneficiind de un grant de 15000 de euro pentru realizarea activităţilor propuse în proiect, în perioada 2010-2012. Pe parcursul celor doi ani, cadrele didactice şi elevii din fiecare şcoală implicată în proiect vor participa la reuniunile organizate pe rând de fiecare ţară parteneră.
Proiectul „The European Tradesman” are ca scop reunirea profesorilor din şase ţări europene diferite pentru a produce un curs comun şi teste comune cu privire la predarea instalaţiilor electrice pentru spaţii rezidenţiale. Acest curs va fi apoi tradus din engleză în limbile locale şi va fi predat elevilor din fiecare ţară în limba locală.
CT Motru a avut ocazia pentru prima data in ultimii ani să fie gazda unei delegaţii formată din 15 profesori din ţările precizate mai sus. Acest lucru a fost posibil prin implicarea unui cadru didactic tânăr, ambiţios, coordonator al proiectului, profesor Ramona Lungu. Delegaţia de profesori a fost primită de către echipa de proiect şi aşa cum era normal nu a lipsit primarul municipiului Motru, ing. Dorin Hanu.
Din partea Colegiului Tehnic Motru ing. Niculina Chitulescu a prezentat modulul ,,Circuite de iluminat’’, iar ing. Mariana Tutunaru – ,,Circuite de prize’’. Aceste materiale au fost realizate in perioada noiembrie-ianuarie 2010/2011 si traduse in limba engleză de prof. Ionuţ Bucălae, prof.  Ramona Grecu, prof. Ramona-Maria Lungu si prof. Rocselana-Maria Gilcescu. În cadrul dezbaterilor s-au stabilit noţiunile comune, dar pe parte practică s-au găsit diferenţe de montare, tipuri diferite de prize, fise. Discuţiile au fost extrem de interesante, pentru că s-a putut vedea concret modul de abordare al temelor pe parte electrica în toate cele 6 ţări partenere ale proiectului. Toti participantii şi-au arătat interesul pentru un limbaj comun tehnic, pentru predare într-un mod cât mai pe înţelesul elevilor, cât mai practice,  a noţiunilor de electricitate.
În data de 26 ianuarie, delegaţia străină însoţită de 8 cadre didactice şi 7 elevi din C.T.Motru a realizat o vizită de documentare la Complexul Energetic Rovinari.
Delegatia C.T.Motru a fost alcătuită din profesorii: Ramona Lungu – coodonatoarea proiectului,  Elena Booveanu- director, Chiţulescu Niculina, Sănătescu Maria, Tutunaru Mariana, Rimescu Dumitru, Rocselana Gîlcescu şi Bucălae Ionuţ. Delegaţia străină a fost interesată de problemele legate de diminuarea poluării. Având în vedere situaţia rezervelor de lignit care acoperă consumul actual pentru 45 de ani, Complexul Energetic Rovinari îşi va continua activitatea la standardele U.E., numai cu implantarea  noilor tehnologii de ardere curată a cărbunelui.