Greva a încetat, se reiau negocierile

Loading

Sindicaliștii din minerit și energie care au făcut greva foamei, săptămâna trecută, în fața Complexului Energetic Oltenia și în Mina Tehomir au reușit să obțină câteva promosiuni de la administrație, în fața ministrului Energiei Andrei Gerea, care a chemat ambele părți ale conflictului la București. Greviștii amenință că, dacă protocolul semnat cu această ocazie nu va fi respectat și Contractul Colectiv de Muncă nu va fi semnat până la 31 martie, vor intra din nou în grevă.

Greviștii foamei au obținut dezamorsarea temporară a situației tensionate de la CEO
Greviștii foamei au obținut dezamorsarea temporară a situației tensionate de la CEO

După negocierile de la minister, s-a stabilit printr-un protocol ca, începând din 20 martie, toți angajații Complexului Energetic Oltenia să primească aceleași drepturi obținute de cei care au semnat acel acord cu administrația pe care o parte dintre angajați nu au vrut să-l semneze, cerând semnarea Contractului Colectiv de Muncă.

Astfel, femeile care nu au primit prima de 8 Martie urmau să o primească, prima de Paște urma să fie luată de toți angajații, sindicatele să-și retragă plângerile în instanță, iar administrația să nu ia măsuri administrative sau juridice față de greviștii foamei.
Un punct din protocol prevede și o mărire salarială, în sensul că se va face un adaus lunar la salarii, de 250 lei, urmând ca în prima decadă a lunii iulie să se discute, de către părți, asupra cuantumului acestui adaus.

Alte promisiuni

De asemenea, sindicaliștii au obținut, prin protocol, promisiunea că se vor reține, din nou, cotizațiile pentru sindicate direct pe statele de plată, urmând să fie virate în contul sindicatului, așa cum era înainte ca administrația să ia măsura ca liderii de sindicat să mergă din om în om să taie chitanță, lunar, pentru strângerea cotizațiilor.
În cadrul protocolului s-a stabilit și cum vor fi făcute disponibilizările: pentru salariaţii din subteran au fost stabilite patru salarii brute compensatorii la concediere, plăţi compensatorii de 2 salarii brute pentru cine mai are un an până la pensie, 3 salarii pentru cine mai are doi ani şi 6 salarii brute pentru restul.

Termen limită

Un rezultat s-a obținut de sindicaliști și prin faptul că părțile au căzut de acord ca, până la sfârșitul lunii martie, să se încheie negocierile Contractului Colectiv de Muncă, protestatarii anunțând că vor intra din nou în greva foamei, din 31 martie, dacă acest termen nu va fi respectat. Această intenție a lor, care, de altfel, nu este cuprinsă în protocol, este contrazisă în cadrul protocolului, care spune că sindicatele semnatare vor asigura pacea socială în societate până la semnarea Contractului Colectiv de Muncă.
Rămâne de văzut dacă acest protocol va fi respectat, pentru că, așa cum a fost dat publicității de colegii de la Pandurul, acesta nu are număr de înregistrare, la conducerea CEO apar două nume și două semnături dar nu este nici o ștampilă, iar la sindicate apar patru nume, trei semnături și două ștampile.