Dascăli gorjeni pe câmpurile de luptă (II)

Loading

Pentru români, Primul Război Mondial a însemnat Războiul de Reîntregire Națională dacă acceptăm faptul că statul încropit de Mihai Viteazul la 1600 poate fi socotită prima întreprindere de acest gen reușită. Românii au plătit foarte scump această realizare dacă ne gândim la cifrele directe ale participării la război, date statistice prezente în Buletinul de Informații al Secției a II-a din cadrul Marelui Cartier General al Armatei Române, circa un million de victime, 330 000 de soldați și ofițeri morți și mai mult de 650 000 de victime din rândul civililor.

Învăţătorul Ion D. Isac s-a remarcat pe frontul Războiului Reîntregirii
Învăţătorul Ion D. Isac s-a remarcat pe frontul Războiului Reîntregirii

Tot la capitolul eroi ai războiului care nu s-au mai întors acasă menţionăm pe învăţătorii Florea Niţulescu din Bobu, V. Duşe din Runcu, Atanasie Paţica din Polovragi, Petre Popeangă din Leleşti şi profesorul Stelian Sterescu. Au cunoscut prizonieratul învăţătorii I. Giurgiulescu din Arcani şi Nicolae Stamatoiu din Stăneşti. Au reuşit să supravieţuiască războiului şi să se întoarcă acasă şi la şcolile lor învăţătorii D. Anescu, Ion Manolescu din Andreeşti, D. Stănescu din Stăneşti, C. Roman din Bâlta, C. Brâncuşi din Brădiceni, C. Rovenţa din Hodoreasca, V. Rădulescu şi I. Coica din Arcani, I. Neferescu, I. Chiţiba şi I. Auraru din Tismana, D. Rebedea din Curtişoara, Serghie Leuştean din Pociovalişte, C. Mogoşancu şi T. Nuculescu din Tg-Cărbuneşti, V. Dogaru din Licurici, C. Diaconescu din Tg-Jiu şi alţii.

Dascălii gorjeni şi Marele Război

Revenind la I.D.Isac (1893-1963), să spunem că el a plecat la confruntările pentru România Mare din anii 1916-1919 din postura de sublocotenent în rezervă și comandant al plutonului 2 din compania a 9-a din Regimentul Gorj nr 18. Practic, viitorul deputat, a participat la toate evenimentele perioadei, aflăm acest lucru din cartea ”Zile de zbucium și glorie” (Pe Valea Jiului, 1916) care inițial era doar primul volum din trilogia care ar fi avut la volumul II ”De la Jiu la Trotuș”(Mărăști și Mărășești, 1917) și ”De la Jiu la Budapesta”(Pacea 1919), ambele neapărute. Eroul gorjean a fost în fruntea subunității sale încă din 14 august 1916 când s-a decretat mobilizarea generală în România, a trecut Munții Vâlcanului și Parângului în fruntea soldaților săi ajungând până în preajma localității Pui. Va urma retragerea până în Moldova cu același Regiment nr 18 Gorj. Este unul dintre supraviețuitorii luptelor de la Mărăști și Mărășești, pentru care a și fost decorat cu ”Steaua României”.
Un alt mare dascăl gorjean, un publicist cunoscut și apreciat al perioadei interbelice, Petre P. Popeangă (1892-1970), se va remarca în anii Primului Război Mondial. Petre Popeangă a absolvit Școala Normală din Craiova (1909-1913) și Școala Militară de Ofițeri în Rezervă de la Turnu-Severin. A participat pe frontal de la Jiu la comanda plutonului 2, compania 13 din Regimentul Gorj nr 18. Învățătorul din Lelești s-a distins pe câmpul de luptă, a pierdut ochiul drept pe front, a fost rănit la picior și a supraviețuit tifosului exantematic pe frontal din Moldova. Revenit la viața civilă, a slujit pe consătenii săi din Lelești cărora le-a învățat feciorii carte, a fost un publicist remarcabil în perioada interbelică, președinte al Federației Gorj a Băncilor Populare dar și revizor și inspector școlar.
Un alt eminent dascăl și publicist după Primul Război Mondial a fost George Beuran Delaschela (1899-1987). Așa cum o arată și supranumele, George Beuran era din Schela Gorjului iar războiul l-a găsit ca elev la Gimnaziul Real ”Tudor Vladimirescu”. S-a înrolat ca cercetaș în Legiunea ”Domnul Tudor” și a participat la luptele de pe Valea Jiului unde a cunoscut-o și pe Ecaterina Teodoroiu.
Unul dintre eroii Războiului de Reîntregire de pe meleagurile Gorjului a fost sublocotenentul Ion Vâlcu (1892-1983), profesoor cu specializare tehnică în viața civilă. Acesta a fost comandant de pluton și de companie în Regimentul 18 Gorj. Ca ofițer în rezervă, s-a afirmat în luptele de la Jiu, din vara și toamna anului 1916 dar și pe frontul din Moldova în anii următori. A fost în viața civilă profesor al Școlii Normale din Târgu-Jiu, calitate în care a contribuit și la formarea altor dascăli ai Gorjului.