Ziua României la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”

Colegiul Comercial Virgil Madgearu Tg-Jiu, a sărbătorit în data de 29 noiembrie 2011, începând cu ora 10.30,  în amfiteatrul liceului, ziua de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României. Ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca sărbătoare  națională  a României in 1990, reprezentând sărbătorirea marii adunări de la Alba Iulia, unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu România și care simbolizează unirea tuturor românilor într-un singur stat național.

Ziua Națională a fost marcată de elevii de la CCVM, unii dintre ei îmbrăcându-se în costume populare
Ziua Națională a fost marcată de elevii de la CCVM, unii dintre ei îmbrăcându-se în costume populare

1 decembrie este Ziua Națională a României, potrivit Constituției din 1991, articolul 12, alineatul 2. Această zi a fost adoptată anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, fiind cea mai importantă sărbătoare publică a României. Această zi a fost marcată în mod festiv în mai multe unități școlare târgujiene, una dintre cele mai importante manifestări fiind la Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu”.
La acest eveniment au participat în calitate de invitat Claudiu Săftoiu, politician care a prezentat cu acest prilej şi un mesaj din partea  profesorului Adrian Cioroianu, istoric important al României.
Dintre alocuțiunile prezentate reținem pe cele rostite de Ion Călinoiu – președintele Consiliului Județean Gorj, Florin Cârciumaru-primarul municipiului Târgu-Jiu, Constantin Fârță – directorul Direcției de Patrimoniu din Primăria Târgu-Jiu și Petre Ciungu-directorul CCVM.
În cadrul acestui eveniment, au fost omagiate momentele de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 – Ziua Marii Uniri. Elevii claselor 11G, 11H, 11 I, 10 G şi clasa 12- ruta progresivă, împreună cu profesorul de istorie  Marius Badea– coordonatorul evenimentului, au prezentat o scenetă având ca temă ziua de 1 Decembrie, un colaj de imagini precum şi un colaj muzical.
Invitaţii au fost întâmpinaţi de elevii colegiului cu pâine şi sare, îmbrăcaţi în costume populare. Conducerea  Colegiul Comercial ,, Virgil Madgearu „ Tg-Jiu , împreună cu invitaţii, cadrele didactice şi elevii Colegiului, au trăit momente emoţionante cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României.
Elevii și invitații nu au uitat să invoce principalele momente istorice, România întregită cuprindea în hotarele sale istorice o suprafață de 295049 kmp  și o populație de 18.057.028 locuitori (în 1930). Românii reprezentau 71,9% din totalul populației, maghiarii 7,9% germanii 4,4%, evreii 4% etc. Constituția din 1923 stipula în primele doua articole: „Regatul României este un stat național unitar si indivizibil”, iar „teritoriul României este inalienabil”.
Alexandra Isabela Stănilă

2 Comments on “Ziua României la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu””

Comments are closed.