Ne lăsați cu suspendarea?

Pentru a cosmetiza pierderea Senatului în favoarea Puterii, Opoziția a scos de la naftalină fantoma suspendării Președintelui. O perdea de fum lansată într-un moment în care o asemenea idee are șanse de izbândă la fel ca România să fie campioană mondială. Chiar dacă în momentul de față președintele Băsescu se află la nivelul cel mai de jos al popularității lui iar de-a lungul anilor poate că a dat motive de suspendare, acum nu sunt șanse legale, pentru că ”întoarcerea la popor” are nevoie de vot și de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!
Am putea spune că USL-ul ar trebui să se uite la poziția UDMR, funcția de la Senat a fost pierdută pe mâna maghiarilor iar scurtcircuitul Puterii nu s-a produs. Dacă maghiarii nu au părăsit coaliția înseamnă că USL este foarte departe de a veni la conducere așa că avantajele ”rupturii” sunt nesemnificative, nici măcar  poziția numărul 2 în statul român necompensând celelalte pierderi. Iar cu suspendarea nu credem că s-a mizat vreodată serios pe maghiari, mai degrabă pe o conjunctură favorabilă în care gruparea Blaga să miște în frontul PDL. Lucru care nu s-a întâmplat după nominalizarea surprinzătoare a liderului PDL, cel care și-a rezolvat și alegerea.
Pentru Opoziție, readucerea pe tapet a suspendării este cel puțin periculoasă. Victor Ponta pare să fi târât USL într-o aventură, gândiți-vă doar la faptul că avem înfrângeri după înfrângeri pentru social-democrați. La nivelul populației există o masă critică pentru un vot popular anti-Băsescu dar există atâtea opreliști legislative încât este aproape imposibilă această variantă. Cei care au acum această dorință de suspendare ar putea să crească ca număr sau să se reducă dezamăgiți de cele întâmplate acum. Unde mai pui că lideri mari ai PSD încep să se îndoiască că acest partid are o conducere competentă iar propunerea de premier poate a fost avansată hazardat. Dacă Ponta nu va explica pe bune de ce a fost cedat Senatul, și de ce acum, rezultatele electorale ale anului 2012 ar putea fi un fiasco. Pleacă Geoană, poate și Vanghelie, dar Ponta trebuie să mai conducă și el pe cineva în PSD.
Există mai multe întâmplări care ridică semne de întrebare privind relația lui Victor Ponta cu Traian Băsescu, ar putea fi reîncălzirea ”ciorbei suspendării” un motiv de relansare a președintelui? Lucrurile nu sunt deloc ce par a fi în politică iar un Traian Băsescu mai puternic în 2012 schimbă datele problemei. Cine crede că PDL va recâștiga voturile care le-a pierdut după 2008 se înșeală amarnic, dacă USL nu le poate obține vom asista la deraierea vieții politice spre extremism. Riscăm să revedem PRM la un procent amețitor iar discursul tot mai radical al partidului otevist ne arată că și alții au înțeles această oportunitate.
Așa că e greu de înțeles inițiativa USL de suspendare, un asemenea subiect nu poate fi motiv de campanie electorală decât cu mari riscuri. Dacă nu e vorba de ceva înțelegeri subterane, tot mai multe în ultimul timp, e greu de decodificat ce s-a întâmplat. În atari condiții, ne lăsați cu suspendarea?

2 Comments on “Ne lăsați cu suspendarea?”

  1. De acord cu opiniile exprimate de dvs. Cred ca ar mai fi trebuit subliniat un lucru: presupunand – imposibilul! – ca suspendarea ar ajunge in faza referendumului, acesta nu va fi validat! Prezenta la vot scazuta iar Traian Basescu este in stare sa desfasoare o campanie care va demola toate promisiunile populiste ale lui Ponta si Antonescu subtiind dramatic pentru USL prezenta la vot.
    Poate reveniti spunand cititorilor dvs. ce se intampla cu viata lor daca Basescu este dat afara de la Cotroceni. Lapte si miere pe capul lor?
    Dumitru Iuga. tiiu2001@yahoo.com

  2. Cred că autorul acestor rânduri a identificat corect o altă problemă, Puterea nu va aduce niciodată suspendarea la faza pe…popor. Să ne consolăm cu ideea că mai sunt doar trei ani!

Comments are closed.